Bútor összeszerelés házilag: Ezekre ügyelj az előkészületek és a munka során

//

Amennyiben lapraszerelt bútor vásárlására mellett döntesz, érdemes néhány praktikus tanácsot megszívlelned. A barkácsolás ugyanis lehet kellemes időtöltés, de a megfelelő előkészületek és tájékozódás nélkül bizony kellemetlen perceket is szerezhetsz magadnak. Ezekre ügyelj!

Mielőtt elindulsz a kereskedésbe vagy online rendlenél egy bútor webáruházból, feltétlen mérd és jegyezd fel a beépítendő tér méreteit, ahová leendő bútorod kerülni fog. Nincs is annál bosszantóbb, mikor a megvásárolt termék nem fér be a kiszemelt helyre. A mérés során ügyelj arra, hogy hagyj néhány centi légrést a bútor és a falfelület között.

Nem árt tisztában lenni az anyagokkal és azok jellemzőivel

Az egyik legfontosabb szempont, amit érdemes figyelembe venni a vásárlás során, az a bútor anyaga. A leggyakoribb alapanyagok a következők:

Forgácslemez (MDF) és rétegelt lemez. Ezek az alapanyagok jórészt alacsony árfekvésűek, ennél fogva a strapabírásuk is hagy némi kívánnivalót maga után. Az MDF-lap (összeragasztott faforgács) nem kifejezetten erős, így a felhasználhatósága is véges. A rétegelt lemez összeillesztett falapokból áll, aminek a teherbírása kissé masszívabb.

Laminált és furnér lap. A következő árfekvésű bútoripari termék a laminál (préselt faforgács) és furnér lap (sík felületre ragasztott vékony szeletek). Ezek az elemek már egy fokkal magasabb tartósságot biztosítanak, és az idők során kevésbé halványulnak el.

Tömörfa. A legerősebb és egyben a legdrágább építőanyag a tömörfa. A bútor összeszerelés során a szakemberek ezeket jórészt nagy teherbírású felületeknél, illetve olyan összekötőelemekként alkalmazzák, amelyekre nagyobb súly nehezedik.

Mielőtt a kiválasztott üzletbe indulnál, online vásárolnál

Annak érdekében, hogy ne érjen meglepetés, mielőtt elindulsz a kiszemelt üzletbe tájékozódj a cég vételi díj visszatérítési és termékcsere szabályzatáról. Szükséges megőrizni a vásárlási számlát? A visszaszállítás díja a vásárlót terheli? Mi a teendő sérült termék vásárlása esetén?

Érdeklődj a konkrét anyagról. Számos esetben csupán annyit tüntetnek fel az információs oldalon, hogy „anyaga: fa”. Ez azonban a bükktől a fenyőn keresztül a meggyig terjedhet, ezek pedig különböző strapabírással rendelkeznek. Érdemes továbbá informálódni, hogy a cég vállal-e telefonos segítségnyújtást. Ez jól jöhet abban az esetben, ha elakadsz a barkácsolás során, vagy hiányzik egy-két alkatrész a csomagból.

Ha már hiányzó alkatrész

Ha mar hianyzo alkatresz

A csomag megérkezésekor azonnal nyisd fel a dobozt, és alaposan ellenőrizd a szállítmányt. (Figyelem! A csomagolóanyag felnyitásához soha ne használj éles vágóeszközt, mert felsértheted annak tartalmát.) A tájékoztató alapján ellenőrizd, hogy minden elem és alkatrész megérkezett-e a csomaggal. Ha valami hiányzik, azonnal jelezd az üzlet telefonos vagy személyes ügyfélszolgálatán.

Gondolkozz előre! Akkor cselekszel optimálisan, ha a bútort abban a helyiségben állítod össze, ahova eredetileg is tervezted. Így nem érhet az a meglepetés, hogy nem fér be az ajtón, vagy nem tudsz befordulni vele a szemközti faltól.

Próbál egyenletes és szilárd padlón dolgozni, amit a bútor csomagolóanyagaként használt kartonnal le is teríthetsz, így elkerülheted a burkolat sérülését. Ha előre fúrt lyukakat találsz a bútorlapon, előzetesen tisztítsd ki belőle a maradék sorját, így a csavarok és rögzítő elemek könnyebben a helyükre illeszkednek. A sérülések elkerülése érdekében használj védőkesztyűt a bútor összeszerelési munkálatok során.

Szólj hozzá!


Nézd meg, hogyan értékelték az ügyfeleink a szolgáltatást:

KIVÁLÓ
98 vélemény:
Ilona Őszi
Ilona Őszi
2024-05-01
Nevükhöz híven gyorsan és pontosan dolgoznak, azonkívül együttműködőek és készségesen segítőkészek is.
Alexandra Szily
Alexandra Szily
2024-04-18
Gyors és precíz munkavégzés, kiváló kommunikáció. Ajánlom!
Anita Polgar
Anita Polgar
2024-04-04
Ikea bútorokat szereltek nálam Pető Sándor és kollegája! Gyorsan, szakszerűen, precizen dolgoztak! Megbízható szolgáltatás és nagyon korrekt áron , gyorsan válaszolnak a megkeresésre! Szívből ajánlom bárkinek!
Tamás Csuzda
Tamás Csuzda
2024-04-04
Korrekt, pontos volt a szakember. Minőségi munkát kaptam tőle, teljesen elégedett vagyok a munkával, csak ajánlani tudom másnak is.
Vencel Dögei
Vencel Dögei
2024-03-30
Miután voltak nálam Smastad szekrénysort összeállítani és polcot falra rögzíteni csak egy dolgot bántam meg: azt, hogy korábban nem őket hívtam, ikeás összeállításra. Gyorsan, szépen dolgoztak, és úgy gondolom, hogy jó áron.
Oliver Spiriev
Oliver Spiriev
2024-03-27
Sándorék munkájával maximálisan elégett vagyok. Profi, precíz és lelkiismeretes munkát végeztek, korrekt áron és kifogástalan minőségben. Bizalommal fogom őket keresni a jövőben is, ajánlani ismerőseim körében, és most itt is :)
Imre Kaposi
Imre Kaposi
2024-03-27
Korrekt, gyors munkavégzés! Ajánlom!
Klau Vajda
Klau Vajda
2024-03-22
Emailen gyorsan, flottul, kedvesen és részletesen zajlott az egyeztetés, majd a megbeszélt időpontban szuper gyorsaságban történt az összeszerelés. :) Minden bútor (ágy, ágyneműtartó, asztal, forgószékek) tökéletesen, precízen került összeszerelve átadásra. Csak ajánlani tudom Sándort és csapatát!
Márta Fekete
Márta Fekete
2024-02-26
Köszönöm a gyors, szakszerű, precíz szerelést.
Nikolett Balogh
Nikolett Balogh
2024-02-21
A sok pozitív visszajelzés hatására vettem igénybe a cég szolgáltatását, és nem kellett csalódnom, minden rendben és gördülékenyen ment: udvariasság, gyors és precíz munkavégzés. Csak ajánlani tudom mindenkinek.