Bútor összeszerelés házilag: Ezekre ügyelj az előkészületek és a munka során

//

Amennyiben lapraszerelt bútor vásárlására mellett döntesz, érdemes néhány praktikus tanácsot megszívlelned. A barkácsolás ugyanis lehet kellemes időtöltés, de a megfelelő előkészületek és tájékozódás nélkül bizony kellemetlen perceket is szerezhetsz magadnak. Ezekre ügyelj!

Mielőtt elindulsz a kereskedésbe vagy online rendlenél egy bútor webáruházból, feltétlen mérd és jegyezd fel a beépítendő tér méreteit, ahová leendő bútorod kerülni fog. Nincs is annál bosszantóbb, mikor a megvásárolt termék nem fér be a kiszemelt helyre. A mérés során ügyelj arra, hogy hagyj néhány centi légrést a bútor és a falfelület között.

Nem árt tisztában lenni az anyagokkal és azok jellemzőivel

Az egyik legfontosabb szempont, amit érdemes figyelembe venni a vásárlás során, az a bútor anyaga. A leggyakoribb alapanyagok a következők:

Forgácslemez (MDF) és rétegelt lemez. Ezek az alapanyagok jórészt alacsony árfekvésűek, ennél fogva a strapabírásuk is hagy némi kívánnivalót maga után. Az MDF-lap (összeragasztott faforgács) nem kifejezetten erős, így a felhasználhatósága is véges. A rétegelt lemez összeillesztett falapokból áll, aminek a teherbírása kissé masszívabb.

Laminált és furnér lap. A következő árfekvésű bútoripari termék a laminál (préselt faforgács) és furnér lap (sík felületre ragasztott vékony szeletek). Ezek az elemek már egy fokkal magasabb tartósságot biztosítanak, és az idők során kevésbé halványulnak el.

Tömörfa. A legerősebb és egyben a legdrágább építőanyag a tömörfa. A bútor összeszerelés során a szakemberek ezeket jórészt nagy teherbírású felületeknél, illetve olyan összekötőelemekként alkalmazzák, amelyekre nagyobb súly nehezedik.

Mielőtt a kiválasztott üzletbe indulnál, online vásárolnál

Annak érdekében, hogy ne érjen meglepetés, mielőtt elindulsz a kiszemelt üzletbe tájékozódj a cég vételi díj visszatérítési és termékcsere szabályzatáról. Szükséges megőrizni a vásárlási számlát? A visszaszállítás díja a vásárlót terheli? Mi a teendő sérült termék vásárlása esetén?

Érdeklődj a konkrét anyagról. Számos esetben csupán annyit tüntetnek fel az információs oldalon, hogy „anyaga: fa”. Ez azonban a bükktől a fenyőn keresztül a meggyig terjedhet, ezek pedig különböző strapabírással rendelkeznek. Érdemes továbbá informálódni, hogy a cég vállal-e telefonos segítségnyújtást. Ez jól jöhet abban az esetben, ha elakadsz a barkácsolás során, vagy hiányzik egy-két alkatrész a csomagból.

Ha már hiányzó alkatrész

Ha mar hianyzo alkatresz

A csomag megérkezésekor azonnal nyisd fel a dobozt, és alaposan ellenőrizd a szállítmányt. (Figyelem! A csomagolóanyag felnyitásához soha ne használj éles vágóeszközt, mert felsértheted annak tartalmát.) A tájékoztató alapján ellenőrizd, hogy minden elem és alkatrész megérkezett-e a csomaggal. Ha valami hiányzik, azonnal jelezd az üzlet telefonos vagy személyes ügyfélszolgálatán.

Gondolkozz előre! Akkor cselekszel optimálisan, ha a bútort abban a helyiségben állítod össze, ahova eredetileg is tervezted. Így nem érhet az a meglepetés, hogy nem fér be az ajtón, vagy nem tudsz befordulni vele a szemközti faltól.

Próbál egyenletes és szilárd padlón dolgozni, amit a bútor csomagolóanyagaként használt kartonnal le is teríthetsz, így elkerülheted a burkolat sérülését. Ha előre fúrt lyukakat találsz a bútorlapon, előzetesen tisztítsd ki belőle a maradék sorját, így a csavarok és rögzítő elemek könnyebben a helyükre illeszkednek. A sérülések elkerülése érdekében használj védőkesztyűt a bútor összeszerelési munkálatok során.

Szólj hozzá!


Nézd meg, hogyan értékelték az ügyfeleink a szolgáltatást:

KIVÁLÓ
76 vélemény:
Annamária Horváth
Annamária Horváth
2023-10-18
IKEA, Mömax és XXXLutz bútorokat szereltek össze nálam. Gyorsan, szépen dolgoztak, rugalmasak voltak a helyszínen. A kapcsolatfelvétel is könnyü volt. Nagyon ajánlom Öket!
Katalin Nemes
Katalin Nemes
2023-10-16
A cég szolgáltatásait ajánlásra vettem igénybe, és pontosan azt kaptam, amit a vélemény alapján vártam: gyors, pontos és precíz munkát, korrekt árat. A kapcsolatfelvételtől a szerelés végéig folyamatos, udvarias kapcsolattartás, az ígért határidők pontos betartása, szakmai segítségnyújtás. Csak ajánlani tudom mindenkinek. Köszönöm a munkájukat, amennyiben hasonló szolgáltatásra lesz szükségem, a jövőben is őket veszem igénybe.
Klaudia Csatlós
Klaudia Csatlós
2023-10-05
Pár napon belül tudták vállalni a munkát és a megbeszélt időpontban el is végezték.
Éva Karika
Éva Karika
2023-09-26
Nagyon rugalmas, gyors, korrekt, segítőkész volt a fiatalember.
Agi kedvenc
Agi kedvenc
2023-08-22
Nagyon udvarias profin dolgozó szakemberek. Nincs meglepetés, minden előzetesen egyeztetett munkára felkészültek. Helyszínen még kiderült pár apróbb munka, azt is megcsinálták külön megjegyzés nélkül. Hozzáértők, profik, gyorsak. Szívből tudom ajánlani mindenkinek.
Erzsébet Olasz
Erzsébet Olasz
2023-08-20
Gyors és korrekt árajánlat, 1 héten belüli időpont, pontos érkezés és megérkezéstől folyamatos munka végzés. Csak ajánlani tudom őket jó szívvel.
Kiss Ágnes
Kiss Ágnes
2023-08-20
Korrekt áron, gyorsan, precízen dolgoztak. Nálam IKEA bútorokat szereltek össze. Legközelebb is ezt acéget fogom felkérni hasonló munkára.