8 hasznos tipp az IKEA bútorok vásárlásához és összeszereléséhez

//

Az összeszerelésre kész bútorok leginkább az IKEA révén váltak ismertté. Az alacsony árak és a modern stílus igencsak vonzóvá teszi a svéd áruházlánc termékeit, melyek egyúttal kihívást is jelentenek a bonyolult összeszerelésüknek köszönhetően. Valljuk be: az IKEA bútorok összeállítása olykor fanyar szórakozást ígér.

Otthonod csinosításának azonban nem kell frusztráló vagy időigényes folyamatnak lennie. A következőkben néhány tippet olvashatsz arról, hogyan könnyítheted meg a vásárlást és az összeszerelést.

1. Tegyél egy nulladik lépést!

Amennyiben kezdőnek számítasz a lapraszerelt bútorok világában, akkor egyes elemek összerakása meglehet, hogy kihívást jelent majd a számodra.  Az általad kiszemelt termék összeállításáról, az elemek méretéről már a vásárlás előtt gyűjthetsz némi információt, így felmérheted az összerakás nehézségi szintjét.

2. Ügyelj a dobozokra!

Az IKEA minimális csomagolóanyagot használ, ezért a dobozokba nem helyez olyan általános párnázó anyagokat, mint például a buborékfólia. Ez az oka annak, hogy a dobozon található horpadás gyanakvásra adhat okot, hogy nagy eséllyel a dobozban lévő áru is megsérült. Vásárlás előtt alaposan vizsgálj át minden dobozt.

3. Légy körültekintő!

Az a könnyen tisztítható furnér anyag, amit annyira szeretünk az IKEA-bútorokon, az összeszerelési folyamat során meglehetősen könnyen sérül és karcolódik. Mindez elkerülhető, ha gondosan előkészíted a munkaterületet. Szükséged lesz dupla akkora területre, mint amekkora a legnagyobb elem mérete. Ezt a felületet célszerű lefedni egy tiszta anyaggal, de használhatod a vásárláshoz mellékelt kartondobozokat is.

4.  Láss neki tiszta fejjel!

Úgy érzed menet közben elfogy minden türelmed? Gondolkozz stratégaként, és mielőtt nekilátnál a termék összeállításának, olvasd el az összeszerelési útmutatót. Ne kezdj neki az összeállításnak mindaddig, amíg mentálisan nem készítetted fel magad, és nem teljesen tiszták az egymást követő lépések. Építsd fel többször gondolatban a darabot, mielőtt ténylegesen elkezdenéd a folyamatot.

5. Vesd be a ragasztót!

Habár az IKEA nagy gondot fordít az elemek szoros illeszkedésére, a lapraszerelt bútorok az összeszerelés után meglazulhatnak, ami ront a termék stabilitásán. Gyorsan száradó, építési ragasztóval azonban megakadályozhatod az ingadozást, így az eredmény: erős, kiváló megjelenésű bútor, mely kitartóan állja az idő próbáját.  

6. Használj gumikalapácsot!

Az apró nyílások szinte lehetetlenné teszik a fa dübelek elég mélyre történő behelyezését – hacsak nem kalapácsot használsz, hogy elérd a szükséges feszítőerőt az illeszkedés során. Kenj egy kis ragasztót a fa dübel végére és csavard be a ragasztóval bevont végét az előfúrt lyukba. Kalapáccsal enyhén ütögesd meg a tiplit, amíg el nem éri az előfúrt furat alját.

7. Növeld meg a tiplihez való lyukak méretét!

Egyszerű stratégia az illeszkedés érdekében, ha kissé megnöveled a paneldarabon lévő előfúrt lyukak méretét. Ehhez olyan fúrószárra lesz szükséged, amelynek átmérője megegyezik a fa tipli átmérőjével. Az IKEA ugyanis hajlamos a lyukakat valamivel kisebbre készíteni, mint a tiplik.

8. Ne aggódj a hiányzó darabok miatt!

Az IKEA is követhet el hibákat. Ha a megvásárolt bútor csomagolásából hiányoznak bizonyos alkatrészek, az áruház ingyenesen elküldi azokat számodra, csupán fel kell venned a kapcsolatot az ügyfélszolgálati részlegükkel. A hiányzó alkatrészek termékszámát és hivatkozási számát az összeszerelési útmutatóban találod meg.

Szólj hozzá!


Nézd meg, hogyan értékelték az ügyfeleink a szolgáltatást:

KIVÁLÓ
45 vélemény:
Katalin Kotai
Katalin Kotai
2023-01-09
Minden rendben ment, a megbeszéltek szerint, időben, átláthatóan, és nagyon szép lett a szekrény. Számlát is kaptam, és bármilyen módon fizethető az ár, ami sajnos kevés egyéni szolgáltatónál valósul meg, pedig ez lenne a "normális", ezért ezt külön kiemelném mint pozitívumot.
Márton Nagy
Márton Nagy
2022-12-15
Kíváló, tiszta, pontos - újra founk vele dolgozni!
L. Ákos Pálmai
L. Ákos Pálmai
2022-11-21
Gyorsan válaszoltak, azonnal kaptam árajánlatot, tartották magukat az árhoz, profin, időben dolgoztak, segítőkészek, másoknak is ajánlom őket.
Robert Somay
Robert Somay
2022-11-05
Pontos, megbízható és készpénzmentes, és mindez korrekt áron. Még egyszer nagyon köszönjük a bútorszerelést!
Anikó Kertész
Anikó Kertész
2022-10-03
Nagyon gyorsan sikerült időpontot egyeztetni. Minden úgy ment, ahogyan megbeszéltük. Precíz, pontos volt a szerelő úr és korrekt áron dolgozott. Teljes mértékben meg vagyunk elégedve a galériaágy összeszerelésével. Máskor is őt fogom hívni ilyen helyzetekben.