8 hasznos tipp az IKEA bútorok vásárlásához és összeszereléséhez

//

Az összeszerelésre kész bútorok leginkább az IKEA révén váltak ismertté. Az alacsony árak és a modern stílus igencsak vonzóvá teszi a svéd áruházlánc termékeit, melyek egyúttal kihívást is jelentenek a bonyolult összeszerelésüknek köszönhetően. Valljuk be: az IKEA bútorok összeállítása olykor fanyar szórakozást ígér.

Otthonod csinosításának azonban nem kell frusztráló vagy időigényes folyamatnak lennie. A következőkben néhány tippet olvashatsz arról, hogyan könnyítheted meg a vásárlást és az összeszerelést.

1. Tegyél egy nulladik lépést!

Amennyiben kezdőnek számítasz a lapraszerelt bútorok világában, akkor egyes elemek összerakása meglehet, hogy kihívást jelent majd a számodra.  Az általad kiszemelt termék összeállításáról, az elemek méretéről már a vásárlás előtt gyűjthetsz némi információt, így felmérheted az összerakás nehézségi szintjét.

2. Ügyelj a dobozokra!

Az IKEA minimális csomagolóanyagot használ, ezért a dobozokba nem helyez olyan általános párnázó anyagokat, mint például a buborékfólia. Ez az oka annak, hogy a dobozon található horpadás gyanakvásra adhat okot, hogy nagy eséllyel a dobozban lévő áru is megsérült. Vásárlás előtt alaposan vizsgálj át minden dobozt.

3. Légy körültekintő!

Az a könnyen tisztítható furnér anyag, amit annyira szeretünk az IKEA-bútorokon, az összeszerelési folyamat során meglehetősen könnyen sérül és karcolódik. Mindez elkerülhető, ha gondosan előkészíted a munkaterületet. Szükséged lesz dupla akkora területre, mint amekkora a legnagyobb elem mérete. Ezt a felületet célszerű lefedni egy tiszta anyaggal, de használhatod a vásárláshoz mellékelt kartondobozokat is.

4.  Láss neki tiszta fejjel!

Úgy érzed menet közben elfogy minden türelmed? Gondolkozz stratégaként, és mielőtt nekilátnál a termék összeállításának, olvasd el az összeszerelési útmutatót. Ne kezdj neki az összeállításnak mindaddig, amíg mentálisan nem készítetted fel magad, és nem teljesen tiszták az egymást követő lépések. Építsd fel többször gondolatban a darabot, mielőtt ténylegesen elkezdenéd a folyamatot.

5. Vesd be a ragasztót!

Habár az IKEA nagy gondot fordít az elemek szoros illeszkedésére, a lapraszerelt bútorok az összeszerelés után meglazulhatnak, ami ront a termék stabilitásán. Gyorsan száradó, építési ragasztóval azonban megakadályozhatod az ingadozást, így az eredmény: erős, kiváló megjelenésű bútor, mely kitartóan állja az idő próbáját.  

6. Használj gumikalapácsot!

Az apró nyílások szinte lehetetlenné teszik a fa dübelek elég mélyre történő behelyezését – hacsak nem kalapácsot használsz, hogy elérd a szükséges feszítőerőt az illeszkedés során. Kenj egy kis ragasztót a fa dübel végére és csavard be a ragasztóval bevont végét az előfúrt lyukba. Kalapáccsal enyhén ütögesd meg a tiplit, amíg el nem éri az előfúrt furat alját.

7. Növeld meg a tiplihez való lyukak méretét!

Egyszerű stratégia az illeszkedés érdekében, ha kissé megnöveled a paneldarabon lévő előfúrt lyukak méretét. Ehhez olyan fúrószárra lesz szükséged, amelynek átmérője megegyezik a fa tipli átmérőjével. Az IKEA ugyanis hajlamos a lyukakat valamivel kisebbre készíteni, mint a tiplik.

8. Ne aggódj a hiányzó darabok miatt!

Az IKEA is követhet el hibákat. Ha a megvásárolt bútor csomagolásából hiányoznak bizonyos alkatrészek, az áruház ingyenesen elküldi azokat számodra, csupán fel kell venned a kapcsolatot az ügyfélszolgálati részlegükkel. A hiányzó alkatrészek termékszámát és hivatkozási számát az összeszerelési útmutatóban találod meg.

Szólj hozzá!


Nézd meg, hogyan értékelték az ügyfeleink a szolgáltatást:

KIVÁLÓ
58 vélemény:
Tamás Kránicz
Tamás Kránicz
2023-05-25
Minden várakozásunkat felül múlta a végeredmény. Sándor egy nagyobb méretű IKEA-s konyhabútor összeszerelését, beépítését vállalta, melyet becsülettel, időben, baráti áron és teljesmértékben korrekt hozzáállással végzett. Nem jelentett számára problémát a távolság és a megérkezésétől a távozásig megállás nélkül végezte a munkáját. Bátran ajánljuk mindenkinek! Köszönjük a segítséget!
Viktoria Petranyi
Viktoria Petranyi
2023-04-16
Szuper, gyors, pontos munka
János Hajas
János Hajas
2023-04-10
A megbeszélt időpontra szinte percnyi pontossággal érkezett. A bútor összeszerelését szakértelemmel, profi módon végezte.Megbízható, nyugodt szakember. Nyugodt szívvel merem ajánlani mindenkinek! HJ.