A függönytartó karnisok megfelelő felhelyezése házilag

//

Az elmúlt években egyre nagyobb népszerűsége van a DIY-nak (Do It Yourself) – csináld magad -, vagyis ha például saját magunk helyezzük fel a függönytartó karnist. Habár spórolni is lehet ezzel a megmozdulással, olykor több a kár és a ráfizetés, mint azt gondolnád, hiszen fennáll a veszélye a baleseteknek és a karnisok vagy akár a falak sérülésének is, ezért mindenképp azt javasoljuk, hogy kérd ki egy szakember véleményét.

Ha azonban mégis bele szeretnél fogni, akkor szükséged lesz egy szalagmérőre, egy ceruzára, egy fúróra, egy kis kalapácsra, csavarokra és egy csavarhúzóra.

A függönytartó karnisok felhelyezésének az eredménye nem csak látványos, de segít megteremteni az otthoni biztonságot is azzal, hogy a sötétellők megvédik az otthonod a közvetlen napfénytől. Ez a cikk részletesen bemutatja, hogyan helyezz fel egy függönytartó karnist lépésről-lépésre.

A függönytartó karnisok felszerelése lépésről lépésre

A függönytartó karnisok felszerelése egy fontos lépés lehet, ha új otthonba költözünk vagy csak változtatni szeretnénk a meglévő függönyökön. Nemcsak esztétikusak, hanem szinte kulcsfontosságú szerkezetek a függönyök és árnyékolók számára.

Az alábbiakban lépésről-lépésre áttekintjük, hogyan helyezhetünk fel egy függönytartó karnist a megfelelő magasságban és szélességben.

1. lépés. A karnis pozíciója: Magasság

Először azt kell ellenőrizni, hogy a függönyöd nem lesz túl rövid vagy hosszú, amikor elhelyezed őket a tartóra.

Legyen szó szabványhosszú függönyről vagy teljes hosszúságról, ha a függönytartó túl magasan van elhelyezve, akkor egy rést fog eredményezni a függönyszár alja és az ablakpárkány (vagy a padlónak, ha teljes hosszúságról van szó) között. Mindenképpen mérd meg a függönyök hosszát, amelyeket fel szeretnénk rakni.

Amikor eljön a függönytartó felhelyezésének az ideje, érdemes odafigyelni arra, hogy a legtöbb tartó általában 12-15 cm-rel az ablak felett helyezhető el megfelelően. Bizonyos kereteknél lehetséges, hogy a tartót közvetlenül az ablakkeretre is rögzítheted, de ha 15-20 cm-rel az ablakkeret felett helyezed el a tartót, akkor csökkentheted a függönynél, árnyékolónál beáramló fény mennyiségét.

Tipp: Sokkal könnyebb ellenőrizni, hogy ha a függönyt a megfelelő magasságba helyezed el és ha van egy segítséged. Egyikőtök meg tudja fogni a függönyt a megfelelő magasságnál, miközben a másik távolabb állva tudja ellenőrizni, hogy a függöny a megfelelő helyzetbe van-e.

2. Lépés. A karnis pozíciója: Szélesség

Ami a függönytartó szélességét illeti, itt is hasznos lehet a 15-20 cm-es iránymutató. Ebben az esetben a függönytartónak 15-20 cm-rel nagyobbnak kell lennie az ablak szélességénél.

Tipp: Nagyon fontos, hogy figyelembe vegyük a csúcstartók (azok a gombok, amelyek a tartó végeire vannak erősítve) méreteit és biztosítsuk, hogy extra helyet hagyunk nekik a méréseinkben.

3. lépés. Beállítás

Ez az a pont, amikor a függönytartó falhoz való rögzítéséhez szükséged lesz a tartókra. Általános szabályként, ha a karnis 180 cm-nél rövidebb (szélesség), akkor csak két tartóra lesz szükségünk. Ha viszont a tartó hosszabb ennél, akkor érdemes egy harmadik közbenső tartót használni középre.

Hogy meghatározzuk a tartó pozícióját, mérjünk ki öt centiméter távolságot az ablakkeret tetejétől mindkét oldalra és jelöljük meg a helyeket egy ceruza segítségével. Aztán mérjünk 7-8 centiméter távolságot ezektől az első ceruzajelölésektől felfelé, függőlegesen és újból jelöljük meg ezeket a helyeket: ez lesz az a pont, ahol a tartók elhelyezkednek.

Az egyik tartót fogva illesszük a falra ahhoz a helyhez, ahol el akarjuk helyezni, és jelöljük meg a tartó csavar lyukainak helyét ceruzával. Ismételjük meg minden olyan tartó esetében, amit használni szeretnénk. Utána szükséged lesz a lyukak fúrására egy fúrófejre.

Tipp: Válassz ki egy olyan fúróméretet, amely kicsivel kisebb mint a dübel, így a tiplik hatékonyan fognak illeszkedni a lyukba.

Ezután már csak a csavarozás és a felhelyezés vár rád és ezzel végeztél is.

Szólj hozzá!


Nézd meg, hogyan értékelték az ügyfeleink a szolgáltatást:

KIVÁLÓ
98 vélemény:
Ilona Őszi
Ilona Őszi
2024-05-01
Nevükhöz híven gyorsan és pontosan dolgoznak, azonkívül együttműködőek és készségesen segítőkészek is.
Alexandra Szily
Alexandra Szily
2024-04-18
Gyors és precíz munkavégzés, kiváló kommunikáció. Ajánlom!
Anita Polgar
Anita Polgar
2024-04-04
Ikea bútorokat szereltek nálam Pető Sándor és kollegája! Gyorsan, szakszerűen, precizen dolgoztak! Megbízható szolgáltatás és nagyon korrekt áron , gyorsan válaszolnak a megkeresésre! Szívből ajánlom bárkinek!
Tamás Csuzda
Tamás Csuzda
2024-04-04
Korrekt, pontos volt a szakember. Minőségi munkát kaptam tőle, teljesen elégedett vagyok a munkával, csak ajánlani tudom másnak is.
Vencel Dögei
Vencel Dögei
2024-03-30
Miután voltak nálam Smastad szekrénysort összeállítani és polcot falra rögzíteni csak egy dolgot bántam meg: azt, hogy korábban nem őket hívtam, ikeás összeállításra. Gyorsan, szépen dolgoztak, és úgy gondolom, hogy jó áron.
Oliver Spiriev
Oliver Spiriev
2024-03-27
Sándorék munkájával maximálisan elégett vagyok. Profi, precíz és lelkiismeretes munkát végeztek, korrekt áron és kifogástalan minőségben. Bizalommal fogom őket keresni a jövőben is, ajánlani ismerőseim körében, és most itt is :)
Imre Kaposi
Imre Kaposi
2024-03-27
Korrekt, gyors munkavégzés! Ajánlom!
Klau Vajda
Klau Vajda
2024-03-22
Emailen gyorsan, flottul, kedvesen és részletesen zajlott az egyeztetés, majd a megbeszélt időpontban szuper gyorsaságban történt az összeszerelés. :) Minden bútor (ágy, ágyneműtartó, asztal, forgószékek) tökéletesen, precízen került összeszerelve átadásra. Csak ajánlani tudom Sándort és csapatát!
Márta Fekete
Márta Fekete
2024-02-26
Köszönöm a gyors, szakszerű, precíz szerelést.
Nikolett Balogh
Nikolett Balogh
2024-02-21
A sok pozitív visszajelzés hatására vettem igénybe a cég szolgáltatását, és nem kellett csalódnom, minden rendben és gördülékenyen ment: udvariasság, gyors és precíz munkavégzés. Csak ajánlani tudom mindenkinek.