A függönytartó karnisok megfelelő felhelyezése házilag

//

Az elmúlt években egyre nagyobb népszerűsége van a DIY-nak (Do It Yourself) – csináld magad -, vagyis ha például saját magunk helyezzük fel a függönytartó karnist. Habár spórolni is lehet ezzel a megmozdulással, olykor több a kár és a ráfizetés, mint azt gondolnád, hiszen fennáll a veszélye a baleseteknek és a karnisok vagy akár a falak sérülésének is, ezért mindenképp azt javasoljuk, hogy kérd ki egy szakember véleményét.

Ha azonban mégis bele szeretnél fogni, akkor szükséged lesz egy szalagmérőre, egy ceruzára, egy fúróra, egy kis kalapácsra, csavarokra és egy csavarhúzóra.

A függönytartó karnisok felhelyezésének az eredménye nem csak látványos, de segít megteremteni az otthoni biztonságot is azzal, hogy a sötétellők megvédik az otthonod a közvetlen napfénytől. Ez a cikk részletesen bemutatja, hogyan helyezz fel egy függönytartó karnist lépésről-lépésre.

A függönytartó karnisok felszerelése lépésről lépésre

A függönytartó karnisok felszerelése egy fontos lépés lehet, ha új otthonba költözünk vagy csak változtatni szeretnénk a meglévő függönyökön. Nemcsak esztétikusak, hanem szinte kulcsfontosságú szerkezetek a függönyök és árnyékolók számára.

Az alábbiakban lépésről-lépésre áttekintjük, hogyan helyezhetünk fel egy függönytartó karnist a megfelelő magasságban és szélességben.

1. lépés. A karnis pozíciója: Magasság

Először azt kell ellenőrizni, hogy a függönyöd nem lesz túl rövid vagy hosszú, amikor elhelyezed őket a tartóra.

Legyen szó szabványhosszú függönyről vagy teljes hosszúságról, ha a függönytartó túl magasan van elhelyezve, akkor egy rést fog eredményezni a függönyszár alja és az ablakpárkány (vagy a padlónak, ha teljes hosszúságról van szó) között. Mindenképpen mérd meg a függönyök hosszát, amelyeket fel szeretnénk rakni.

Amikor eljön a függönytartó felhelyezésének az ideje, érdemes odafigyelni arra, hogy a legtöbb tartó általában 12-15 cm-rel az ablak felett helyezhető el megfelelően. Bizonyos kereteknél lehetséges, hogy a tartót közvetlenül az ablakkeretre is rögzítheted, de ha 15-20 cm-rel az ablakkeret felett helyezed el a tartót, akkor csökkentheted a függönynél, árnyékolónál beáramló fény mennyiségét.

Tipp: Sokkal könnyebb ellenőrizni, hogy ha a függönyt a megfelelő magasságba helyezed el és ha van egy segítséged. Egyikőtök meg tudja fogni a függönyt a megfelelő magasságnál, miközben a másik távolabb állva tudja ellenőrizni, hogy a függöny a megfelelő helyzetbe van-e.

2. Lépés. A karnis pozíciója: Szélesség

Ami a függönytartó szélességét illeti, itt is hasznos lehet a 15-20 cm-es iránymutató. Ebben az esetben a függönytartónak 15-20 cm-rel nagyobbnak kell lennie az ablak szélességénél.

Tipp: Nagyon fontos, hogy figyelembe vegyük a csúcstartók (azok a gombok, amelyek a tartó végeire vannak erősítve) méreteit és biztosítsuk, hogy extra helyet hagyunk nekik a méréseinkben.

3. lépés. Beállítás

Ez az a pont, amikor a függönytartó falhoz való rögzítéséhez szükséged lesz a tartókra. Általános szabályként, ha a karnis 180 cm-nél rövidebb (szélesség), akkor csak két tartóra lesz szükségünk. Ha viszont a tartó hosszabb ennél, akkor érdemes egy harmadik közbenső tartót használni középre.

Hogy meghatározzuk a tartó pozícióját, mérjünk ki öt centiméter távolságot az ablakkeret tetejétől mindkét oldalra és jelöljük meg a helyeket egy ceruza segítségével. Aztán mérjünk 7-8 centiméter távolságot ezektől az első ceruzajelölésektől felfelé, függőlegesen és újból jelöljük meg ezeket a helyeket: ez lesz az a pont, ahol a tartók elhelyezkednek.

Az egyik tartót fogva illesszük a falra ahhoz a helyhez, ahol el akarjuk helyezni, és jelöljük meg a tartó csavar lyukainak helyét ceruzával. Ismételjük meg minden olyan tartó esetében, amit használni szeretnénk. Utána szükséged lesz a lyukak fúrására egy fúrófejre.

Tipp: Válassz ki egy olyan fúróméretet, amely kicsivel kisebb mint a dübel, így a tiplik hatékonyan fognak illeszkedni a lyukba.

Ezután már csak a csavarozás és a felhelyezés vár rád és ezzel végeztél is.

Szólj hozzá!


Nézd meg, hogyan értékelték az ügyfeleink a szolgáltatást:

KIVÁLÓ
71 vélemény:
Agi kedvenc
Agi kedvenc
2023-08-22
Nagyon udvarias profin dolgozó szakemberek. Nincs meglepetés, minden előzetesen egyeztetett munkára felkészültek. Helyszínen még kiderült pár apróbb munka, azt is megcsinálták külön megjegyzés nélkül. Hozzáértők, profik, gyorsak. Szívből tudom ajánlani mindenkinek.
Erzsébet Olasz
Erzsébet Olasz
2023-08-20
Gyors és korrekt árajánlat, 1 héten belüli időpont, pontos érkezés és megérkezéstől folyamatos munka végzés. Csak ajánlani tudom őket jó szívvel.
Kiss Ágnes
Kiss Ágnes
2023-08-20
Korrekt áron, gyorsan, precízen dolgoztak. Nálam IKEA bútorokat szereltek össze. Legközelebb is ezt acéget fogom felkérni hasonló munkára.
Fekésházi Krisztina
Fekésházi Krisztina
2023-08-01
Sándort hétvégén kerestem email ben, amire készségesen válaszolt. Profi gépekkel érkeztek, a bútorokat gyorsan összeszerelték, jó szívvel ajánlom őket másoknak is!
Clara Bal
Clara Bal
2023-07-31
Rovid idon belul adtak idopontot, pontosan erkeztek. Ketto szemely nagyon precizen 1 ora alatt osszeallitott egy 3 ajtos gardrobszekrenyt. Nagyon ajanlom oket mindekinek.
György Nagy
György Nagy
2023-06-19
Csak ajánlani tudom: szakmailag és emberileg is kiválóak.
Zoltan Gutmann
Zoltan Gutmann
2023-06-16
Gyors profi munka.Szakszerű precíz munkavègzès.Ajánlom.