A függönytartó karnisok megfelelő felhelyezése házilag

//

Az elmúlt években egyre nagyobb népszerűsége van a DIY-nak (Do It Yourself) – csináld magad -, vagyis ha például saját magunk helyezzük fel a függönytartó karnist. Habár spórolni is lehet ezzel a megmozdulással, olykor több a kár és a ráfizetés, mint azt gondolnád, hiszen fennáll a veszélye a baleseteknek és a karnisok vagy akár a falak sérülésének is, ezért mindenképp azt javasoljuk, hogy kérd ki egy szakember véleményét.

Ha azonban mégis bele szeretnél fogni, akkor szükséged lesz egy szalagmérőre, egy ceruzára, egy fúróra, egy kis kalapácsra, csavarokra és egy csavarhúzóra.

A függönytartó karnisok felhelyezésének az eredménye nem csak látványos, de segít megteremteni az otthoni biztonságot is azzal, hogy a sötétellők megvédik az otthonod a közvetlen napfénytől. Ez a cikk részletesen bemutatja, hogyan helyezz fel egy függönytartó karnist lépésről-lépésre.

A függönytartó karnisok felszerelése lépésről lépésre

A függönytartó karnisok felszerelése egy fontos lépés lehet, ha új otthonba költözünk vagy csak változtatni szeretnénk a meglévő függönyökön. Nemcsak esztétikusak, hanem szinte kulcsfontosságú szerkezetek a függönyök és árnyékolók számára.

Az alábbiakban lépésről-lépésre áttekintjük, hogyan helyezhetünk fel egy függönytartó karnist a megfelelő magasságban és szélességben.

1. lépés. A karnis pozíciója: Magasság

Először azt kell ellenőrizni, hogy a függönyöd nem lesz túl rövid vagy hosszú, amikor elhelyezed őket a tartóra.

Legyen szó szabványhosszú függönyről vagy teljes hosszúságról, ha a függönytartó túl magasan van elhelyezve, akkor egy rést fog eredményezni a függönyszár alja és az ablakpárkány (vagy a padlónak, ha teljes hosszúságról van szó) között. Mindenképpen mérd meg a függönyök hosszát, amelyeket fel szeretnénk rakni.

Amikor eljön a függönytartó felhelyezésének az ideje, érdemes odafigyelni arra, hogy a legtöbb tartó általában 12-15 cm-rel az ablak felett helyezhető el megfelelően. Bizonyos kereteknél lehetséges, hogy a tartót közvetlenül az ablakkeretre is rögzítheted, de ha 15-20 cm-rel az ablakkeret felett helyezed el a tartót, akkor csökkentheted a függönynél, árnyékolónál beáramló fény mennyiségét.

Tipp: Sokkal könnyebb ellenőrizni, hogy ha a függönyt a megfelelő magasságba helyezed el és ha van egy segítséged. Egyikőtök meg tudja fogni a függönyt a megfelelő magasságnál, miközben a másik távolabb állva tudja ellenőrizni, hogy a függöny a megfelelő helyzetbe van-e.

2. Lépés. A karnis pozíciója: Szélesség

Ami a függönytartó szélességét illeti, itt is hasznos lehet a 15-20 cm-es iránymutató. Ebben az esetben a függönytartónak 15-20 cm-rel nagyobbnak kell lennie az ablak szélességénél.

Tipp: Nagyon fontos, hogy figyelembe vegyük a csúcstartók (azok a gombok, amelyek a tartó végeire vannak erősítve) méreteit és biztosítsuk, hogy extra helyet hagyunk nekik a méréseinkben.

3. lépés. Beállítás

Ez az a pont, amikor a függönytartó falhoz való rögzítéséhez szükséged lesz a tartókra. Általános szabályként, ha a karnis 180 cm-nél rövidebb (szélesség), akkor csak két tartóra lesz szükségünk. Ha viszont a tartó hosszabb ennél, akkor érdemes egy harmadik közbenső tartót használni középre.

Hogy meghatározzuk a tartó pozícióját, mérjünk ki öt centiméter távolságot az ablakkeret tetejétől mindkét oldalra és jelöljük meg a helyeket egy ceruza segítségével. Aztán mérjünk 7-8 centiméter távolságot ezektől az első ceruzajelölésektől felfelé, függőlegesen és újból jelöljük meg ezeket a helyeket: ez lesz az a pont, ahol a tartók elhelyezkednek.

Az egyik tartót fogva illesszük a falra ahhoz a helyhez, ahol el akarjuk helyezni, és jelöljük meg a tartó csavar lyukainak helyét ceruzával. Ismételjük meg minden olyan tartó esetében, amit használni szeretnénk. Utána szükséged lesz a lyukak fúrására egy fúrófejre.

Tipp: Válassz ki egy olyan fúróméretet, amely kicsivel kisebb mint a dübel, így a tiplik hatékonyan fognak illeszkedni a lyukba.

Ezután már csak a csavarozás és a felhelyezés vár rád és ezzel végeztél is.

Szólj hozzá!


Nézd meg, hogyan értékelték az ügyfeleink a szolgáltatást:

KIVÁLÓ
87 vélemény:
Katalin Zana
Katalin Zana
2024-02-15
Gyorsan jött, precíz és szép munkát végzett Sándor, köszönjük!
Annamária Hovanyecz
Annamária Hovanyecz
2024-02-04
Gyors, megbízható, precíz munkavégzés. Ajánlom mindenkinek!
Attila Varga
Attila Varga
2024-02-03
Pontos, remek szakemberek, csak ajnlani tudom.
Gábor Tóth
Gábor Tóth
2024-02-03
Gyors, pontos, precíz, megbízható :)
Zoltánnè Folinek
Zoltánnè Folinek
2024-01-12
Megbízható , minőségi munkát végző, cég, elfogadható árakkal. Jó szívvel ajánlom mindenkinek .
Norbert Engel
Norbert Engel
2024-01-10
Telefonon egyeztettünk időpontot, percre pontosan érkeztek a megbeszélt napon. Gyors kipakolás után nekikezdtek a munkának. Precíz, gyors, alapos munkát végeztek, idő közben felmerülő problémákat vagy változtatásokat rugalmasan kezelték, így egy nap alatt össze is rakták a konyhát ! Köszönöm szépen a munkát nekik, másnak is szívből ajánlom Őket !
Maria Balazsi
Maria Balazsi
2024-01-09
Köszönöm a tökéletes munkát és hogy még a karácsonyelõtti csúcsforgalomban is bepréselték az én spontán rendelésemet.
Erika Nagyváradiné Tordai
Erika Nagyváradiné Tordai
2024-01-09
Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával! Megbízható, precíz, gondos munka.
Szilvia Horváth
Szilvia Horváth
2023-12-31
Pontos, precíz munkát végzett Sándor, 7 órát dolgozott nálam megállás nélkül. Az előre megbeszélt szekrénysoron kívül még egy komódot is összeszerelt. Kedves, megbízható, barátságos, munkájára igényes ember, jó szívvel ajánlom mindenkinek!