Hogyan csináld? Hasznos útmutató a lapraszerelt bútorok összeszereléséhez!

//

Akár egy egyszerű könyvespolcot, egy kis fürdőszobai szekrényt, vagy egy összetettebb RTA bútort állítasz össze, érdemes bizonyos lépéseket követned a garantált siker érdekében. Úgy tűnhet, hogy az egész folyamat gyermeki örömöt jelent majd, olyat, mint régen a lego elemek összeillesztése, de egy lapraszerelt bútor felépítése könnyen elveheti az ember kezdeti lelkesedését.

Ami fontos, hogy mindig logikai sorrendben dolgozz, kövesd a bútorhoz mellékelt utasításokat. Így egy Ikea bútor összeszerelés sem lesz túl nagy falat. Azért, hogy munkád sikerélménnyel végződjön és elégedetten élvezhesd új bútorod előnyeit, kövesd az alábbi tippeket.

1. A bútorok kicsomagolása

Csomagold ki a készletet, és helyezd el magad előtt az összes alkatrészt, beleértve az összeszerelési szerelvényeket és minden egyéb hardverelemet, például zsanérokat, fogantyúkat és lábakat. Használj puha felületet, hogy minimalizáld a karcolásokat.

2. Ellenőrizd a fontos elemeket!

Az utasítások alapján azonosítsd az összes alkatrészt, és ellenőrizd a rögzítési pontokat – általában egy számozott ellenőrző lista is található az utasításokhoz. Ha valamelyik elem hiányzik, nézd meg a csomagolás belsejét, ha továbbra sem találod a hiányzó darabokat, küldd vissza a teljes egységet az üzletbe és kérj cserét.

3. Kezdd az alappanellel!

Építs bármilyen magas egységeket, például könyvespolcokat vagy szekrényeket, először mindig fektesd le az alappaneleket a hátukra, hogy az összeszerelés kezelhető legyen. Ha a bútor rendelkezik görgőkkel, akkor ezeket legutoljára helyezd fel, különben az egész egység mozogni fog, miközben megpróbálod összeszerelni.

4. Oldalsó panelek csatlakoztatása

Csatlakoztasd az első oldallapot az alaplaphoz. Sok elemen ragasztott tiplik és bütykös rögzítések kombinációja szerepel. Ebben az esetben helyezd be a dübeleket és a csavaros csapokat az alapegységbe, majd illeszd rájuk az oldallapot. Használj ragasztót a tartós rögzítés érdekében.

Csatlakoztasd a második oldallapot, így egy háromoldalas dobozt kapsz. Ha az egységnek van hátlapja, a hornyok figyelembevételével csúsztasd a helyére.  A legutolsó lépés pedig a felső panel rögzítése.

5. Stílusos rögzítésfedő

Gyakran a rögzítésekhez a gyártók olyan fedőtárcsákat mellékelnek, melyek harmonizálnak a bútor színével. Ezek a praktikus kiegészítők gondosan elrejtik a rögzítéseket. Később könnyedén kiemelheted őket, ha úgy döntesz szétszereled bútorodat.

6. Az ajtók felhelyezése

A szekrényajtókat rendszerint valamilyen rugós zsanér segítségével kell felakasztanod. A szerelvény- és rögzítőlyukak miatt pedig nem kell aggódnod, mert a gyártás során előre befúrásra kerülnek az adott elembe.

Egyszerűen csak illeszd rá a zsanértestet az ajtóra és a szerelőlapot a szekrény oldalaira. Kösd össze a kettőt a rövid csavarokkal, és állítsa be őket úgy, hogy egyenesen lógjanak.

7. Polcok, fogantyúk, egyéb apróságok

Helyezz fel minden polcot, ajtókilincset és egyéb belső vagy külső elemet.. Ellenőrizd még egyszer, hogy az összes szerelvény szorosan meg van-e húzva, és nem maradt-e ki alkatrész. Végül szereld fel a kerekeket vagy görgőket, ha ezek a készlet részét képezik.

Extra tipp:

Sok lapos és összeszerelhető bútorhoz hatszögletű összeszerelési kulcsot kapsz, illetve minden egységhez használati utasítás tartozik. Amikor végeztél az összeszereléssel, rögzítsd valamivel biztonságosan a kulcsot és az utasításokat a bútor hátuljára, hogy mindig kéznél legyen, ha például egy költözés miatt le kellene bontanod az elemeket.

Szólj hozzá!


Nézd meg, hogyan értékelték az ügyfeleink a szolgáltatást:

KIVÁLÓ
98 vélemény:
Ilona Őszi
Ilona Őszi
2024-05-01
Nevükhöz híven gyorsan és pontosan dolgoznak, azonkívül együttműködőek és készségesen segítőkészek is.
Alexandra Szily
Alexandra Szily
2024-04-18
Gyors és precíz munkavégzés, kiváló kommunikáció. Ajánlom!
Anita Polgar
Anita Polgar
2024-04-04
Ikea bútorokat szereltek nálam Pető Sándor és kollegája! Gyorsan, szakszerűen, precizen dolgoztak! Megbízható szolgáltatás és nagyon korrekt áron , gyorsan válaszolnak a megkeresésre! Szívből ajánlom bárkinek!
Tamás Csuzda
Tamás Csuzda
2024-04-04
Korrekt, pontos volt a szakember. Minőségi munkát kaptam tőle, teljesen elégedett vagyok a munkával, csak ajánlani tudom másnak is.
Vencel Dögei
Vencel Dögei
2024-03-30
Miután voltak nálam Smastad szekrénysort összeállítani és polcot falra rögzíteni csak egy dolgot bántam meg: azt, hogy korábban nem őket hívtam, ikeás összeállításra. Gyorsan, szépen dolgoztak, és úgy gondolom, hogy jó áron.
Oliver Spiriev
Oliver Spiriev
2024-03-27
Sándorék munkájával maximálisan elégett vagyok. Profi, precíz és lelkiismeretes munkát végeztek, korrekt áron és kifogástalan minőségben. Bizalommal fogom őket keresni a jövőben is, ajánlani ismerőseim körében, és most itt is :)
Imre Kaposi
Imre Kaposi
2024-03-27
Korrekt, gyors munkavégzés! Ajánlom!
Klau Vajda
Klau Vajda
2024-03-22
Emailen gyorsan, flottul, kedvesen és részletesen zajlott az egyeztetés, majd a megbeszélt időpontban szuper gyorsaságban történt az összeszerelés. :) Minden bútor (ágy, ágyneműtartó, asztal, forgószékek) tökéletesen, precízen került összeszerelve átadásra. Csak ajánlani tudom Sándort és csapatát!
Márta Fekete
Márta Fekete
2024-02-26
Köszönöm a gyors, szakszerű, precíz szerelést.
Nikolett Balogh
Nikolett Balogh
2024-02-21
A sok pozitív visszajelzés hatására vettem igénybe a cég szolgáltatását, és nem kellett csalódnom, minden rendben és gördülékenyen ment: udvariasság, gyors és precíz munkavégzés. Csak ajánlani tudom mindenkinek.