Hogyan kell felszerelni egy TV-t a falra? Útmutató lépésről-lépésre!

//

Elmúltak azok az idők, amikor a televíziót egy külön állványra vagy egy asztalra helyeztük; a modern TV-k sík felületüknek köszönhetően a falakra költöztek. Meghatározó dizájn-elemekké váltak az otthonainkban. Már egyikünk sem szeretne hosszabbítót és összegabalyodott vezetékeket látni; letisztult, elegáns megoldásokra vágyunk.

A TV felszerelése így azonban kissé bonyolultabbá vált. Egy szakavatott kéz rutinosan képes megoldani a problémát, laikusként viszont úgy érezhetjük, hogy kifog rajtunk a feladat.

Amennyiben a barkácsolás a kisujjadban van, és egy IKEA bútor összeszerelés szinte kikapcsolódás a számodra, akkor talán a TV felhelyezése sem okoz majd problémát. Ha mégis bizonytalan vagy, olvasd el az alábbbi részletes útmutatót, amelyben lépésről lépésre nyerhetsz betekintést a munkafolyamatba.

Minden a pontos tervezésen és az előkészítésen múlik

Első lépésként válaszd ki a megfelelő falfelületet. Győződj meg róla, hogy otthonod falai milyen építőelemekből állnak, hiszen ez meghatározza azt is, hogy milyen tiplikre, illetve csavarokra lesz szükséged. A fúrási technika is eltérő lehet, hiszen például egy betonfal esetében kéznél kell legyen egy ütvefúró, azonban egy könnyűszerkezetes elemekből épített háznál egy ilyen eszköz nem alkalmazható.

Léteznek továbbá bizonyos korlátozások arra nézve, hogy gipszkarton falakra milyen tömegű készüléket lehet felszerelni. Ezeket célszerű komolyan venni, mivel a gyengébb fal nem biztos, hogy hosszabb távon stabilan képes megtartani egy nehéz TV súlyát. Ez pedig nem csupán kárt okozhat a készülékben, valamint a padlón, de balesetveszélyes is lehet.

A TV-k általában nehezek, törékenyek és költségesek, így nagyon fontos, hogy megfelelően rögzítsd a készülékhez kapott konzolt. Meglehet, hogy a TV felszerelése egyszerű feladatnak tűnik a számodra, de nem tanácsos egyedül belevágnod. Kérj segítséget mind a méréshez, mind a felhelyezéshez. Mivel a konzol vízmértékkel kerül szintezésre, így egyszerre kell tartanod több dolgot, miközben bejelölöd az illesztési pontokat.

Keresd elő a barkácskészleted. A csavarokon és a tipliken kívül szükséged lesz elektromos fúróra, jelölőeszközre, mérőszalagra, vízmértékre, valamint fúrószárra. Becsüld meg az ideális magasságot. Ez nagyban függ attól, hogy honnan nézed majd a készüléket. Fontos, hogy a szemednek, illetve a nyakadnak kényelmes szögből láss rá.

Győződj meg arról, hogy nem fúrsz át semmilyen fontos elemet a falban, ehhez a segítségedre lehetnek különböző digitális érzékelők is. Jelöld ki a fúrási pontokat.

Ügyelj rá, hogy a fúrószár átmérője megfeleljen a tipli méretének. Fúrj be az előre felrajzolt lyukakba. Porszívózd ki belőlük a fúrás során keletkezett törmeléket, majd helyezd be végleges helyükre a tipliket.

Most már rögzítheted a csavarok segítségével a konzolt a falhoz. Ehhez is érdemes segítséget kérned, ahogyan a TV helyére illesztéséhez is, mivel néhány készüléket meglehetősen nehéz egyedül felemelni a nagy súly, illetve a terjedelmes átlószélesség miatt. A készülék konzolra történő rögzítése típustól függően más megoldást igényelhet.

Bármennyire is magabiztosnak érezzük magunkat, érdemes átgondolni a lehetőséget, hogy profikra bízzuk a telepítést, hiszen így garantálható, hogy a végeredmény esztétikus és biztonságos lesz. Ugyanis hiába dicséri akár több, általunk összeállított lapraszerelt bútor a kezünk munkáját az otthonunkban, a falra történő illesztés, főleg egy nagyobb súly esetében, komplex szempontok megvizsgálását igényli.

Szólj hozzá!


Nézd meg, hogyan értékelték az ügyfeleink a szolgáltatást:

KIVÁLÓ
32 vélemény
Robert Somay
Robert Somay
2022-11-05
Pontos, megbízható és készpénzmentes, és mindez korrekt áron. Még egyszer nagyon köszönjük a bútorszerelést!
Olvass tovább
Anikó Kertész
Anikó Kertész
2022-10-03
Nagyon gyorsan sikerült időpontot egyeztetni. Minden úgy ment, ahogyan megbeszéltük. Precíz, pontos volt a szerelő úr és korrekt áron dolgozott. Teljes mértékben meg vagyunk elégedve a galériaágy összeszerelésével. Máskor is őt fogom hívni ilyen helyzetekben.
Olvass tovább
Zsófia Horváth
Zsófia Horváth
2022-09-01
Vègtelenül precíz,pontos.A megkeresèsre szinte azonnal vàlaszolt,hamar tudta vàllalni.Pontosan,precizen,tisztàn ès gyorsan dolgozott.El sem hittem,hogy ilyen könnyen sikerült a szerelèst (emeletesàgy) elintèzni.Ha bùtorszerelès,akkor csak Ôt!
Olvass tovább
Marcell Tátrai
Marcell Tátrai
2022-09-01
Gyors, profi munka, meglepetések nélkül!
Olvass tovább
Adam Kosik
Adam Kosik
2022-08-22
Nagyon jó a tapasztalatunk velük, szét-, és összeszerelésnél is időben jöttek, gyorsan végeztek, a munka pedig hibátlan volt. Az ár is nagyon rendben van, abszolút ajánlom!
Olvass tovább
Kata Mészáros
Kata Mészáros
2022-08-22
Korrekt, gyors, precíz munkavégzés és kapcsolattartás. Csak Ajánlani tudom!
Olvass tovább
Evelin Séra
Evelin Séra
2022-08-19
Minden úgy ment, ahogyan megbeszéltük. Precíz, pontos és normalis fiatalember volt a szerelő úr. Teljes mértéoben meg vagyunk elégedve vele. Máskor is őt fogom hívni ilyen helyzetekben.
Olvass tovább