Hogyan kell felszerelni egy TV-t a falra? Útmutató lépésről-lépésre!

//

Elmúltak azok az idők, amikor a televíziót egy külön állványra vagy egy asztalra helyeztük; a modern TV-k sík felületüknek köszönhetően a falakra költöztek. Meghatározó dizájn-elemekké váltak az otthonainkban. Már egyikünk sem szeretne hosszabbítót és összegabalyodott vezetékeket látni; letisztult, elegáns megoldásokra vágyunk.

A TV felszerelése így azonban kissé bonyolultabbá vált. Egy szakavatott kéz rutinosan képes megoldani a problémát, laikusként viszont úgy érezhetjük, hogy kifog rajtunk a feladat.

Amennyiben a barkácsolás a kisujjadban van, és egy IKEA bútor összeszerelés szinte kikapcsolódás a számodra, akkor talán a TV felhelyezése sem okoz majd problémát. Ha mégis bizonytalan vagy, olvasd el az alábbbi részletes útmutatót, amelyben lépésről lépésre nyerhetsz betekintést a munkafolyamatba.

Minden a pontos tervezésen és az előkészítésen múlik

Első lépésként válaszd ki a megfelelő falfelületet. Győződj meg róla, hogy otthonod falai milyen építőelemekből állnak, hiszen ez meghatározza azt is, hogy milyen tiplikre, illetve csavarokra lesz szükséged. A fúrási technika is eltérő lehet, hiszen például egy betonfal esetében kéznél kell legyen egy ütvefúró, azonban egy könnyűszerkezetes elemekből épített háznál egy ilyen eszköz nem alkalmazható.

Léteznek továbbá bizonyos korlátozások arra nézve, hogy gipszkarton falakra milyen tömegű készüléket lehet felszerelni. Ezeket célszerű komolyan venni, mivel a gyengébb fal nem biztos, hogy hosszabb távon stabilan képes megtartani egy nehéz TV súlyát. Ez pedig nem csupán kárt okozhat a készülékben, valamint a padlón, de balesetveszélyes is lehet.

A TV-k általában nehezek, törékenyek és költségesek, így nagyon fontos, hogy megfelelően rögzítsd a készülékhez kapott konzolt. Meglehet, hogy a TV felszerelése egyszerű feladatnak tűnik a számodra, de nem tanácsos egyedül belevágnod. Kérj segítséget mind a méréshez, mind a felhelyezéshez. Mivel a konzol vízmértékkel kerül szintezésre, így egyszerre kell tartanod több dolgot, miközben bejelölöd az illesztési pontokat.

Keresd elő a barkácskészleted. A csavarokon és a tipliken kívül szükséged lesz elektromos fúróra, jelölőeszközre, mérőszalagra, vízmértékre, valamint fúrószárra. Becsüld meg az ideális magasságot. Ez nagyban függ attól, hogy honnan nézed majd a készüléket. Fontos, hogy a szemednek, illetve a nyakadnak kényelmes szögből láss rá.

Győződj meg arról, hogy nem fúrsz át semmilyen fontos elemet a falban, ehhez a segítségedre lehetnek különböző digitális érzékelők is. Jelöld ki a fúrási pontokat.

Ügyelj rá, hogy a fúrószár átmérője megfeleljen a tipli méretének. Fúrj be az előre felrajzolt lyukakba. Porszívózd ki belőlük a fúrás során keletkezett törmeléket, majd helyezd be végleges helyükre a tipliket.

Most már rögzítheted a csavarok segítségével a konzolt a falhoz. Ehhez is érdemes segítséget kérned, ahogyan a TV helyére illesztéséhez is, mivel néhány készüléket meglehetősen nehéz egyedül felemelni a nagy súly, illetve a terjedelmes átlószélesség miatt. A készülék konzolra történő rögzítése típustól függően más megoldást igényelhet.

Bármennyire is magabiztosnak érezzük magunkat, érdemes átgondolni a lehetőséget, hogy profikra bízzuk a telepítést, hiszen így garantálható, hogy a végeredmény esztétikus és biztonságos lesz. Ugyanis hiába dicséri akár több, általunk összeállított lapraszerelt bútor a kezünk munkáját az otthonunkban, a falra történő illesztés, főleg egy nagyobb súly esetében, komplex szempontok megvizsgálását igényli.

Szólj hozzá!


Nézd meg, hogyan értékelték az ügyfeleink a szolgáltatást:

KIVÁLÓ
98 vélemény:
Ilona Őszi
Ilona Őszi
2024-05-01
Nevükhöz híven gyorsan és pontosan dolgoznak, azonkívül együttműködőek és készségesen segítőkészek is.
Alexandra Szily
Alexandra Szily
2024-04-18
Gyors és precíz munkavégzés, kiváló kommunikáció. Ajánlom!
Anita Polgar
Anita Polgar
2024-04-04
Ikea bútorokat szereltek nálam Pető Sándor és kollegája! Gyorsan, szakszerűen, precizen dolgoztak! Megbízható szolgáltatás és nagyon korrekt áron , gyorsan válaszolnak a megkeresésre! Szívből ajánlom bárkinek!
Tamás Csuzda
Tamás Csuzda
2024-04-04
Korrekt, pontos volt a szakember. Minőségi munkát kaptam tőle, teljesen elégedett vagyok a munkával, csak ajánlani tudom másnak is.
Vencel Dögei
Vencel Dögei
2024-03-30
Miután voltak nálam Smastad szekrénysort összeállítani és polcot falra rögzíteni csak egy dolgot bántam meg: azt, hogy korábban nem őket hívtam, ikeás összeállításra. Gyorsan, szépen dolgoztak, és úgy gondolom, hogy jó áron.
Oliver Spiriev
Oliver Spiriev
2024-03-27
Sándorék munkájával maximálisan elégett vagyok. Profi, precíz és lelkiismeretes munkát végeztek, korrekt áron és kifogástalan minőségben. Bizalommal fogom őket keresni a jövőben is, ajánlani ismerőseim körében, és most itt is :)
Imre Kaposi
Imre Kaposi
2024-03-27
Korrekt, gyors munkavégzés! Ajánlom!
Klau Vajda
Klau Vajda
2024-03-22
Emailen gyorsan, flottul, kedvesen és részletesen zajlott az egyeztetés, majd a megbeszélt időpontban szuper gyorsaságban történt az összeszerelés. :) Minden bútor (ágy, ágyneműtartó, asztal, forgószékek) tökéletesen, precízen került összeszerelve átadásra. Csak ajánlani tudom Sándort és csapatát!
Márta Fekete
Márta Fekete
2024-02-26
Köszönöm a gyors, szakszerű, precíz szerelést.
Nikolett Balogh
Nikolett Balogh
2024-02-21
A sok pozitív visszajelzés hatására vettem igénybe a cég szolgáltatását, és nem kellett csalódnom, minden rendben és gördülékenyen ment: udvariasság, gyors és precíz munkavégzés. Csak ajánlani tudom mindenkinek.