Hogyan kell felszerelni egy TV-t a falra? Útmutató lépésről-lépésre!

//

Elmúltak azok az idők, amikor a televíziót egy külön állványra vagy egy asztalra helyeztük; a modern TV-k sík felületüknek köszönhetően a falakra költöztek. Meghatározó dizájn-elemekké váltak az otthonainkban. Már egyikünk sem szeretne hosszabbítót és összegabalyodott vezetékeket látni; letisztult, elegáns megoldásokra vágyunk.

A TV felszerelése így azonban kissé bonyolultabbá vált. Egy szakavatott kéz rutinosan képes megoldani a problémát, laikusként viszont úgy érezhetjük, hogy kifog rajtunk a feladat.

Amennyiben a barkácsolás a kisujjadban van, és egy IKEA bútor összeszerelés szinte kikapcsolódás a számodra, akkor talán a TV felhelyezése sem okoz majd problémát. Ha mégis bizonytalan vagy, olvasd el az alábbbi részletes útmutatót, amelyben lépésről lépésre nyerhetsz betekintést a munkafolyamatba.

Minden a pontos tervezésen és az előkészítésen múlik

Első lépésként válaszd ki a megfelelő falfelületet. Győződj meg róla, hogy otthonod falai milyen építőelemekből állnak, hiszen ez meghatározza azt is, hogy milyen tiplikre, illetve csavarokra lesz szükséged. A fúrási technika is eltérő lehet, hiszen például egy betonfal esetében kéznél kell legyen egy ütvefúró, azonban egy könnyűszerkezetes elemekből épített háznál egy ilyen eszköz nem alkalmazható.

Léteznek továbbá bizonyos korlátozások arra nézve, hogy gipszkarton falakra milyen tömegű készüléket lehet felszerelni. Ezeket célszerű komolyan venni, mivel a gyengébb fal nem biztos, hogy hosszabb távon stabilan képes megtartani egy nehéz TV súlyát. Ez pedig nem csupán kárt okozhat a készülékben, valamint a padlón, de balesetveszélyes is lehet.

A TV-k általában nehezek, törékenyek és költségesek, így nagyon fontos, hogy megfelelően rögzítsd a készülékhez kapott konzolt. Meglehet, hogy a TV felszerelése egyszerű feladatnak tűnik a számodra, de nem tanácsos egyedül belevágnod. Kérj segítséget mind a méréshez, mind a felhelyezéshez. Mivel a konzol vízmértékkel kerül szintezésre, így egyszerre kell tartanod több dolgot, miközben bejelölöd az illesztési pontokat.

Keresd elő a barkácskészleted. A csavarokon és a tipliken kívül szükséged lesz elektromos fúróra, jelölőeszközre, mérőszalagra, vízmértékre, valamint fúrószárra. Becsüld meg az ideális magasságot. Ez nagyban függ attól, hogy honnan nézed majd a készüléket. Fontos, hogy a szemednek, illetve a nyakadnak kényelmes szögből láss rá.

Győződj meg arról, hogy nem fúrsz át semmilyen fontos elemet a falban, ehhez a segítségedre lehetnek különböző digitális érzékelők is. Jelöld ki a fúrási pontokat.

Ügyelj rá, hogy a fúrószár átmérője megfeleljen a tipli méretének. Fúrj be az előre felrajzolt lyukakba. Porszívózd ki belőlük a fúrás során keletkezett törmeléket, majd helyezd be végleges helyükre a tipliket.

Most már rögzítheted a csavarok segítségével a konzolt a falhoz. Ehhez is érdemes segítséget kérned, ahogyan a TV helyére illesztéséhez is, mivel néhány készüléket meglehetősen nehéz egyedül felemelni a nagy súly, illetve a terjedelmes átlószélesség miatt. A készülék konzolra történő rögzítése típustól függően más megoldást igényelhet.

Bármennyire is magabiztosnak érezzük magunkat, érdemes átgondolni a lehetőséget, hogy profikra bízzuk a telepítést, hiszen így garantálható, hogy a végeredmény esztétikus és biztonságos lesz. Ugyanis hiába dicséri akár több, általunk összeállított lapraszerelt bútor a kezünk munkáját az otthonunkban, a falra történő illesztés, főleg egy nagyobb súly esetében, komplex szempontok megvizsgálását igényli.

Szólj hozzá!


Nézd meg, hogyan értékelték az ügyfeleink a szolgáltatást:

KIVÁLÓ
76 vélemény:
Annamária Horváth
Annamária Horváth
2023-10-18
IKEA, Mömax és XXXLutz bútorokat szereltek össze nálam. Gyorsan, szépen dolgoztak, rugalmasak voltak a helyszínen. A kapcsolatfelvétel is könnyü volt. Nagyon ajánlom Öket!
Katalin Nemes
Katalin Nemes
2023-10-16
A cég szolgáltatásait ajánlásra vettem igénybe, és pontosan azt kaptam, amit a vélemény alapján vártam: gyors, pontos és precíz munkát, korrekt árat. A kapcsolatfelvételtől a szerelés végéig folyamatos, udvarias kapcsolattartás, az ígért határidők pontos betartása, szakmai segítségnyújtás. Csak ajánlani tudom mindenkinek. Köszönöm a munkájukat, amennyiben hasonló szolgáltatásra lesz szükségem, a jövőben is őket veszem igénybe.
Klaudia Csatlós
Klaudia Csatlós
2023-10-05
Pár napon belül tudták vállalni a munkát és a megbeszélt időpontban el is végezték.
Éva Karika
Éva Karika
2023-09-26
Nagyon rugalmas, gyors, korrekt, segítőkész volt a fiatalember.
Agi kedvenc
Agi kedvenc
2023-08-22
Nagyon udvarias profin dolgozó szakemberek. Nincs meglepetés, minden előzetesen egyeztetett munkára felkészültek. Helyszínen még kiderült pár apróbb munka, azt is megcsinálták külön megjegyzés nélkül. Hozzáértők, profik, gyorsak. Szívből tudom ajánlani mindenkinek.
Erzsébet Olasz
Erzsébet Olasz
2023-08-20
Gyors és korrekt árajánlat, 1 héten belüli időpont, pontos érkezés és megérkezéstől folyamatos munka végzés. Csak ajánlani tudom őket jó szívvel.
Kiss Ágnes
Kiss Ágnes
2023-08-20
Korrekt áron, gyorsan, precízen dolgoztak. Nálam IKEA bútorokat szereltek össze. Legközelebb is ezt acéget fogom felkérni hasonló munkára.