Hogyan csináld? IKEA Billy könyvespolc bútor összeszerelés útmutató

//

Az ország egyik legnépszerűbb bútoráruháza számtalan terméket forgalmaz, így az összes IKEA bútor összeszerelését képtelenség egyetlen tájékoztatóra húzni. Akad azonban néhány technika, amit a legtöbb termék esetében alkalmazhatsz, megkönnyítve ezzel az otthoni barkácsmunkát.

A tájékoztatóban az IKEA egyik standard könyvespolc modelljét, a Billy könyvespolcot fogjuk alapul venni, ami számtalan méretben és színben kapható, valamint kezdők számára is egyszerűen összeállítható. Jelen útmutató pontosan követni fogja a csomagban szereplő IKEA összeszerelési utasítást, ám – ahogy szó is volt róla – néhány praktikus tanáccsal kiegészítjük azt.

Mielőtt elkezdenéd a munkát

Teljesen érthető az izgatottság, ha az újonnan vásárolt lapraszerelt bútorodat azonnal szeretnéd egyben, az otthonod ékeként látni. Ugyanakkor a sérülések elkerülése végett a munka megkezdése előtt nem árt néhány óvintézkedést tenned. Soha ne szerelj egyenetlen vagy billegő felületen, a munkaterületed pedig legyen tiszta és csúszásmentes.

Az IKEA bútorok összeszerelése közben ugyan nincs szükség fúrásra, vágásra, ennek ellenére nem árt, ha a szerelés ideje alatt munkavédelmi kesztyűt húzol. A védőeszköz megakadályozza, hogy a lap élei vagy a hegyes alkatrészek felsértsék a kezed. Amennyiben a padlón állítod össze az új bútorodat, teríts le egy védőréteget (például a bútor csomagolásaként használt karonpapírt). Ezzel elkerülheted a burkolóanyag felsértését, megkarcolását.

Végül pedig óvd a környezetet! A bútor csomagolóanyagát, így a kartont és a nejlonzacskókat gyűjtsd szelektíven. De ha esetleg nem találnál megfelelő bútort az IKEA-ban, választhatsz a megannyi online bútoráruházból lapraszerelt bútort.

1. lépés: Az elemek és alkatrészek azonosítása, az összeszerelési munka megkezdése

A mellékelt tájékoztató alapján ellenőrizd, hogy minden elem darabszámra pontosan megérkezett-e, nézd át azok épségét és sérülésmentességét. Probléma esetén haladéktalanul fordulj a bútorüzlet ügyfélszolgálatához.

Helyezd el a fatipliket a könyvespolc oldalsó elemeinek sorjától megtisztított furataiba. A behelyezés során kis ellenállást tapasztalhatsz, de ez teljesen normális jelenség. A mellékelt 4 polc kissé különbözik egymástól, a csatolt tájékoztató alapján azonosítsd be a felső és az alsó elemeket. A két elemet óvatosan nyomd rá a fatiplikre.

2. lépés: A panelcsavarok elhelyezése

A masszívabb rögzítés érdekében a csomagban mellékelt IKEA szerszám segítségével rögzítsd a baloldali, majd a jobboldali panelt. A csavarokat úgy tervezték, hogy behajtást követően egy síkba kerüljenek a bútorlap felületével. Amennyiben a csavarod mélyen beül a furatba, úgy valószínűleg túlságosan meghúztad, ami károsíthatja a fát.

3. lépés: A hátsó panel csatlakoztatása

A könyvespolc hátsó burkolata egy-egy horonyba csúszik bele, amiket a két oldalsó elem belső felületén találsz. A hátlap behelyezését követően rögzítsd azt 4 kis szöggel a sarkoknál. Már csupán a belső polcok maradtak hátra.

4. lépés: A belső polcok elhelyezése

Állítsd fel a könyvespolcodat, majd tetszőleges furatokba helyezd el a csomagban talált 8 fémcsapot. (4 fémcsap tartja az egyik polcot, 4 pedig a másikat.) A belső polcokat csupán a csapok tartják, ezen felül nincs szükség rendkívüli rögzítésre.

Készen is vagy! A csomag tartalmaz még egy lerántásgátló hevedert, ami a tájékoztató szerint akár földrengés esetén is a helyén tartja a könyvespolcot. Ez az intézkedés hazánkban talán túlzónak tűnhet, de ha extra biztonságban szeretnéd tudni a bútorodat, akkor a heveder segítségével még masszívabban rögzítheted a polcodat.

“Hogyan csináld? IKEA Billy könyvespolc bútor összeszerelés útmutató” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Több könyvszekrény esetén mivel tudom az elemeket egymáshoz rögzíteni? Erre nincs semmilyen útmutató sem alkatrész.

  Válasz
  • A bútorelemek egymáshoz rögzítését számos módon meg lehet oldani!

   Számunkra a legegyszerűbb módja:
   bútorösszehúzó csavar alkalmazása
   „33”-as faforgácslap csavarral való illesztés és összefogás.

   Válasz

Szólj hozzá!


Nézd meg, hogyan értékelték az ügyfeleink a szolgáltatást:

KIVÁLÓ
71 vélemény:
Agi kedvenc
Agi kedvenc
2023-08-22
Nagyon udvarias profin dolgozó szakemberek. Nincs meglepetés, minden előzetesen egyeztetett munkára felkészültek. Helyszínen még kiderült pár apróbb munka, azt is megcsinálták külön megjegyzés nélkül. Hozzáértők, profik, gyorsak. Szívből tudom ajánlani mindenkinek.
Erzsébet Olasz
Erzsébet Olasz
2023-08-20
Gyors és korrekt árajánlat, 1 héten belüli időpont, pontos érkezés és megérkezéstől folyamatos munka végzés. Csak ajánlani tudom őket jó szívvel.
Kiss Ágnes
Kiss Ágnes
2023-08-20
Korrekt áron, gyorsan, precízen dolgoztak. Nálam IKEA bútorokat szereltek össze. Legközelebb is ezt acéget fogom felkérni hasonló munkára.
Fekésházi Krisztina
Fekésházi Krisztina
2023-08-01
Sándort hétvégén kerestem email ben, amire készségesen válaszolt. Profi gépekkel érkeztek, a bútorokat gyorsan összeszerelték, jó szívvel ajánlom őket másoknak is!
Clara Bal
Clara Bal
2023-07-31
Rovid idon belul adtak idopontot, pontosan erkeztek. Ketto szemely nagyon precizen 1 ora alatt osszeallitott egy 3 ajtos gardrobszekrenyt. Nagyon ajanlom oket mindekinek.
György Nagy
György Nagy
2023-06-19
Csak ajánlani tudom: szakmailag és emberileg is kiválóak.
Zoltan Gutmann
Zoltan Gutmann
2023-06-16
Gyors profi munka.Szakszerű precíz munkavègzès.Ajánlom.