Hogyan csináld? IKEA Billy könyvespolc bútor összeszerelés útmutató

//

Az ország egyik legnépszerűbb bútoráruháza számtalan terméket forgalmaz, így az összes IKEA bútor összeszerelését képtelenség egyetlen tájékoztatóra húzni. Akad azonban néhány technika, amit a legtöbb termék esetében alkalmazhatsz, megkönnyítve ezzel az otthoni barkácsmunkát.

A tájékoztatóban az IKEA egyik standard könyvespolc modelljét, a Billy könyvespolcot fogjuk alapul venni, ami számtalan méretben és színben kapható, valamint kezdők számára is egyszerűen összeállítható. Jelen útmutató pontosan követni fogja a csomagban szereplő IKEA összeszerelési utasítást, ám – ahogy szó is volt róla – néhány praktikus tanáccsal kiegészítjük azt.

Mielőtt elkezdenéd a munkát

Teljesen érthető az izgatottság, ha az újonnan vásárolt lapraszerelt bútorodat azonnal szeretnéd egyben, az otthonod ékeként látni. Ugyanakkor a sérülések elkerülése végett a munka megkezdése előtt nem árt néhány óvintézkedést tenned. Soha ne szerelj egyenetlen vagy billegő felületen, a munkaterületed pedig legyen tiszta és csúszásmentes.

Az IKEA bútorok összeszerelése közben ugyan nincs szükség fúrásra, vágásra, ennek ellenére nem árt, ha a szerelés ideje alatt munkavédelmi kesztyűt húzol. A védőeszköz megakadályozza, hogy a lap élei vagy a hegyes alkatrészek felsértsék a kezed. Amennyiben a padlón állítod össze az új bútorodat, teríts le egy védőréteget (például a bútor csomagolásaként használt karonpapírt). Ezzel elkerülheted a burkolóanyag felsértését, megkarcolását.

Végül pedig óvd a környezetet! A bútor csomagolóanyagát, így a kartont és a nejlonzacskókat gyűjtsd szelektíven. De ha esetleg nem találnál megfelelő bútort az IKEA-ban, választhatsz a megannyi online bútoráruházból lapraszerelt bútort.

1. lépés: Az elemek és alkatrészek azonosítása, az összeszerelési munka megkezdése

A mellékelt tájékoztató alapján ellenőrizd, hogy minden elem darabszámra pontosan megérkezett-e, nézd át azok épségét és sérülésmentességét. Probléma esetén haladéktalanul fordulj a bútorüzlet ügyfélszolgálatához.

Helyezd el a fatipliket a könyvespolc oldalsó elemeinek sorjától megtisztított furataiba. A behelyezés során kis ellenállást tapasztalhatsz, de ez teljesen normális jelenség. A mellékelt 4 polc kissé különbözik egymástól, a csatolt tájékoztató alapján azonosítsd be a felső és az alsó elemeket. A két elemet óvatosan nyomd rá a fatiplikre.

2. lépés: A panelcsavarok elhelyezése

A masszívabb rögzítés érdekében a csomagban mellékelt IKEA szerszám segítségével rögzítsd a baloldali, majd a jobboldali panelt. A csavarokat úgy tervezték, hogy behajtást követően egy síkba kerüljenek a bútorlap felületével. Amennyiben a csavarod mélyen beül a furatba, úgy valószínűleg túlságosan meghúztad, ami károsíthatja a fát.

3. lépés: A hátsó panel csatlakoztatása

A könyvespolc hátsó burkolata egy-egy horonyba csúszik bele, amiket a két oldalsó elem belső felületén találsz. A hátlap behelyezését követően rögzítsd azt 4 kis szöggel a sarkoknál. Már csupán a belső polcok maradtak hátra.

4. lépés: A belső polcok elhelyezése

Állítsd fel a könyvespolcodat, majd tetszőleges furatokba helyezd el a csomagban talált 8 fémcsapot. (4 fémcsap tartja az egyik polcot, 4 pedig a másikat.) A belső polcokat csupán a csapok tartják, ezen felül nincs szükség rendkívüli rögzítésre.

Készen is vagy! A csomag tartalmaz még egy lerántásgátló hevedert, ami a tájékoztató szerint akár földrengés esetén is a helyén tartja a könyvespolcot. Ez az intézkedés hazánkban talán túlzónak tűnhet, de ha extra biztonságban szeretnéd tudni a bútorodat, akkor a heveder segítségével még masszívabban rögzítheted a polcodat.

“Hogyan csináld? IKEA Billy könyvespolc bútor összeszerelés útmutató” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Több könyvszekrény esetén mivel tudom az elemeket egymáshoz rögzíteni? Erre nincs semmilyen útmutató sem alkatrész.

  Válasz
  • A bútorelemek egymáshoz rögzítését számos módon meg lehet oldani!

   Számunkra a legegyszerűbb módja:
   bútorösszehúzó csavar alkalmazása
   „33”-as faforgácslap csavarral való illesztés és összefogás.

   Válasz

Szólj hozzá!


Nézd meg, hogyan értékelték az ügyfeleink a szolgáltatást:

KIVÁLÓ
49 vélemény:
Barnabás Szőke
Barnabás Szőke
2023-03-04
Precíz, minőségi munka. Maximálisan elégedett vagyok.
Hajnalka Nyeste
Hajnalka Nyeste
2023-02-01
Pontosan, gyorsan, profin 😄
Wagner és Wagner Ügyvédi Iroda
Wagner és Wagner Ügyvédi Iroda
2023-01-29
Első osztályú szolgáltatás. Remek, udvarias, pontos. Biztos, hogy a jövőben máshoz nem fordulunk.
Leila Kalash
Leila Kalash
2023-01-27
Percre pontosan érkezett a szerelő Úr. Kiváló, gyors és tiszta munkát végzett. Korrekt, udvarias. Ezentúl csak őt hívjuk. 10 ⭐️
Katalin Kotai
Katalin Kotai
2023-01-09
Minden rendben ment, a megbeszéltek szerint, időben, átláthatóan, és nagyon szép lett a szekrény. Számlát is kaptam, és bármilyen módon fizethető az ár, ami sajnos kevés egyéni szolgáltatónál valósul meg, pedig ez lenne a "normális", ezért ezt külön kiemelném mint pozitívumot.
Márton Nagy
Márton Nagy
2022-12-15
Kíváló, tiszta, pontos - újra founk vele dolgozni!