Otthoni bútorszerelés egy mesterember szemével

//

A Harvard Üzleti Iskola 2011-ben készült The Ikea Affect című tanulmánya azt a következtetést vonta le, hogy a saját kezűleg összeszerelt bútorokat jobban értékeli a tulajdonosa. Ezt a nézetet vallja JB Sassano, a Mr. Ezermester elnöke is, aki gyakorta osztja meg a tapasztalatait a kezdő és hobbi barkácsolókkal.

Sassano azt tanácsolja, hogy a vásárlást minden esetben előzze meg egy alapos feltérképezési folyamat. Olvass online véleményeket és ajánlásokat a termékről, tájékozódj a bútoráruházról és arról hogyan kell összeszerelni egy bútort házilag, így nem ér meglepetés, amikor megérkezik a csomag.

Amennyiben egy nagyobb projekt meghaladná a képességeidet, válasz olyan bútorokat, amelyek részben már összeszerelésre kerültek. Egyes esetekben mindössze két-három elemet szükséges egymáshoz rögzíteni, így a bútor összeszerelés percekben mérhető.

Légy realista, ne vállald túl magad

Sassano véleménye szerint egyes bútorok összeállítását – így például az ágykeretet – érdemes szakemberre bízni. A favázra erősített kárpitanyag elhelyezése ugyanis nem kis rutint igényel, emellett a keretek beépített csatlakozási pontjai gyakran elzárják vagy eltakarják a kárpit igazítási felületét.

Az ezermester szerint a komódok is némi kihívást jelenthetnek. Nem feltétlenül a nehéz összeállítás miatt, sokkal inkább azért mert egy hat fiókos komód akár 300 elemet és alkatrészt is tartalmazhat, így összeállítása rendkívül időigényes feladat.

Óvatosan nyisd ki a dobozt

Vélhetően sem az új bútorodat, sem a padlóburkolatot nem szeretnéd felsérteni, így a kicsomagoláskor légy nagyon körültekintő. Az éles kés vagy tapétavágó használata helyett keresd meg a csomagoláson a rögzítésként használt ragasztószalag végét, és azt visszafejtve nyisd ki a dobozt.

Olvasd el az utasítást, és tervezz

Mielőtt az összeállítási munkához kezdesz, figyelmesen olvasd el a szerelési utasításokat. Próbáld meg vizualizálni a folyamatot, és ha szükséges, időnként pillants bele az utasításba. Ezzel elkerülheted, hogy vissza kelljen bontani például egy félkész szekrényt, mert valami kimaradt a szerelés során.

Rend a lelke mindennek

A rutinos ezermester szerint miután mindent gondosan kicsomagoltál, ellenőrizd az összes elemet és alkatrészt. Az igazán profik az anyákat, csavarokat, alátéteket és kisebb alkatrészeket műanyag poharakban helyezik el, így megakadályozzák, hogy elguruljanak vagy összekeveredjenek.

Érdemes egy kis időt szánni a tájolásra, különítsd el a jobbos-balos, fenti-lenti és elülső-hátulsó elemeket. Számos alkatrész apró nyíllal, illetve jelzéssel van ellátva, ami megkönnyíti a munkát.

Első a biztonság

Egy felmérés szerint a balesetek mintegy 40 százaléka bútor összeszereléssel kapcsolatos. Ha gyermek vagy háziállat van a családban, a nehezebb elemeket érdemes lehet konzollal, hevederrel vagy merevítővel a falhoz erősíteni. Mindig használj védőfelszerelést, hogy az élek, zsanérok, csavarok ne sértsenek fel.

Sassano felhívja a figyelmet, hogy a nehéz és magas bútorok szerelést követő talpra állítása különös figyelmet igényel, és balesetveszélyt hordoz magában. A szerelési útmutatók túlnyomó többségében jelzik, ha egy munka két embert igényel, a szakember szerint ezt érdemes nagyon komolyan venni.

„Nem kell hősnek lenned, ha egy munka meghaladja a lehetőségeidet, kérj segítséget. Talán az Ikea Affect tanulmányban taglalt elégedettség érzése halványul kissé, amikor nem teljes mértékben egyedül állítod össze a bútorodat, de legalább a testi épségedet nem veszélyeztetted.”

Szólj hozzá!


Nézd meg, hogyan értékelték az ügyfeleink a szolgáltatást:

KIVÁLÓ
76 vélemény:
Annamária Horváth
Annamária Horváth
2023-10-18
IKEA, Mömax és XXXLutz bútorokat szereltek össze nálam. Gyorsan, szépen dolgoztak, rugalmasak voltak a helyszínen. A kapcsolatfelvétel is könnyü volt. Nagyon ajánlom Öket!
Katalin Nemes
Katalin Nemes
2023-10-16
A cég szolgáltatásait ajánlásra vettem igénybe, és pontosan azt kaptam, amit a vélemény alapján vártam: gyors, pontos és precíz munkát, korrekt árat. A kapcsolatfelvételtől a szerelés végéig folyamatos, udvarias kapcsolattartás, az ígért határidők pontos betartása, szakmai segítségnyújtás. Csak ajánlani tudom mindenkinek. Köszönöm a munkájukat, amennyiben hasonló szolgáltatásra lesz szükségem, a jövőben is őket veszem igénybe.
Klaudia Csatlós
Klaudia Csatlós
2023-10-05
Pár napon belül tudták vállalni a munkát és a megbeszélt időpontban el is végezték.
Éva Karika
Éva Karika
2023-09-26
Nagyon rugalmas, gyors, korrekt, segítőkész volt a fiatalember.
Agi kedvenc
Agi kedvenc
2023-08-22
Nagyon udvarias profin dolgozó szakemberek. Nincs meglepetés, minden előzetesen egyeztetett munkára felkészültek. Helyszínen még kiderült pár apróbb munka, azt is megcsinálták külön megjegyzés nélkül. Hozzáértők, profik, gyorsak. Szívből tudom ajánlani mindenkinek.
Erzsébet Olasz
Erzsébet Olasz
2023-08-20
Gyors és korrekt árajánlat, 1 héten belüli időpont, pontos érkezés és megérkezéstől folyamatos munka végzés. Csak ajánlani tudom őket jó szívvel.
Kiss Ágnes
Kiss Ágnes
2023-08-20
Korrekt áron, gyorsan, precízen dolgoztak. Nálam IKEA bútorokat szereltek össze. Legközelebb is ezt acéget fogom felkérni hasonló munkára.