Otthoni bútorszerelés egy mesterember szemével

//

A Harvard Üzleti Iskola 2011-ben készült The Ikea Affect című tanulmánya azt a következtetést vonta le, hogy a saját kezűleg összeszerelt bútorokat jobban értékeli a tulajdonosa. Ezt a nézetet vallja JB Sassano, a Mr. Ezermester elnöke is, aki gyakorta osztja meg a tapasztalatait a kezdő és hobbi barkácsolókkal.

Sassano azt tanácsolja, hogy a vásárlást minden esetben előzze meg egy alapos feltérképezési folyamat. Olvass online véleményeket és ajánlásokat a termékről, tájékozódj a bútoráruházról és arról hogyan kell összeszerelni egy bútort házilag, így nem ér meglepetés, amikor megérkezik a csomag.

Amennyiben egy nagyobb projekt meghaladná a képességeidet, válasz olyan bútorokat, amelyek részben már összeszerelésre kerültek. Egyes esetekben mindössze két-három elemet szükséges egymáshoz rögzíteni, így a bútor összeszerelés percekben mérhető.

Légy realista, ne vállald túl magad

Sassano véleménye szerint egyes bútorok összeállítását – így például az ágykeretet – érdemes szakemberre bízni. A favázra erősített kárpitanyag elhelyezése ugyanis nem kis rutint igényel, emellett a keretek beépített csatlakozási pontjai gyakran elzárják vagy eltakarják a kárpit igazítási felületét.

Az ezermester szerint a komódok is némi kihívást jelenthetnek. Nem feltétlenül a nehéz összeállítás miatt, sokkal inkább azért mert egy hat fiókos komód akár 300 elemet és alkatrészt is tartalmazhat, így összeállítása rendkívül időigényes feladat.

Óvatosan nyisd ki a dobozt

Vélhetően sem az új bútorodat, sem a padlóburkolatot nem szeretnéd felsérteni, így a kicsomagoláskor légy nagyon körültekintő. Az éles kés vagy tapétavágó használata helyett keresd meg a csomagoláson a rögzítésként használt ragasztószalag végét, és azt visszafejtve nyisd ki a dobozt.

Olvasd el az utasítást, és tervezz

Mielőtt az összeállítási munkához kezdesz, figyelmesen olvasd el a szerelési utasításokat. Próbáld meg vizualizálni a folyamatot, és ha szükséges, időnként pillants bele az utasításba. Ezzel elkerülheted, hogy vissza kelljen bontani például egy félkész szekrényt, mert valami kimaradt a szerelés során.

Rend a lelke mindennek

A rutinos ezermester szerint miután mindent gondosan kicsomagoltál, ellenőrizd az összes elemet és alkatrészt. Az igazán profik az anyákat, csavarokat, alátéteket és kisebb alkatrészeket műanyag poharakban helyezik el, így megakadályozzák, hogy elguruljanak vagy összekeveredjenek.

Érdemes egy kis időt szánni a tájolásra, különítsd el a jobbos-balos, fenti-lenti és elülső-hátulsó elemeket. Számos alkatrész apró nyíllal, illetve jelzéssel van ellátva, ami megkönnyíti a munkát.

Első a biztonság

Egy felmérés szerint a balesetek mintegy 40 százaléka bútor összeszereléssel kapcsolatos. Ha gyermek vagy háziállat van a családban, a nehezebb elemeket érdemes lehet konzollal, hevederrel vagy merevítővel a falhoz erősíteni. Mindig használj védőfelszerelést, hogy az élek, zsanérok, csavarok ne sértsenek fel.

Sassano felhívja a figyelmet, hogy a nehéz és magas bútorok szerelést követő talpra állítása különös figyelmet igényel, és balesetveszélyt hordoz magában. A szerelési útmutatók túlnyomó többségében jelzik, ha egy munka két embert igényel, a szakember szerint ezt érdemes nagyon komolyan venni.

„Nem kell hősnek lenned, ha egy munka meghaladja a lehetőségeidet, kérj segítséget. Talán az Ikea Affect tanulmányban taglalt elégedettség érzése halványul kissé, amikor nem teljes mértékben egyedül állítod össze a bútorodat, de legalább a testi épségedet nem veszélyeztetted.”

Szólj hozzá!


Nézd meg, hogyan értékelték az ügyfeleink a szolgáltatást:

KIVÁLÓ
58 vélemény:
Tamás Kránicz
Tamás Kránicz
2023-05-25
Minden várakozásunkat felül múlta a végeredmény. Sándor egy nagyobb méretű IKEA-s konyhabútor összeszerelését, beépítését vállalta, melyet becsülettel, időben, baráti áron és teljesmértékben korrekt hozzáállással végzett. Nem jelentett számára problémát a távolság és a megérkezésétől a távozásig megállás nélkül végezte a munkáját. Bátran ajánljuk mindenkinek! Köszönjük a segítséget!
Viktoria Petranyi
Viktoria Petranyi
2023-04-16
Szuper, gyors, pontos munka
János Hajas
János Hajas
2023-04-10
A megbeszélt időpontra szinte percnyi pontossággal érkezett. A bútor összeszerelését szakértelemmel, profi módon végezte.Megbízható, nyugodt szakember. Nyugodt szívvel merem ajánlani mindenkinek! HJ.