Hogyan történik a lapraszerelt bútor összeállítása, és mikor van szükség szakemberre?

//

Az otthoni bútorszerelésnek olyan tényezők szabhatnak gátat mint az idő, a lehetőség vagy a képesség hiánya. Ezekben az esetekben érdemes lehet egy profi szakember segítségét kérned, ám ha rendelkezel némi jártassággal a barkácsolás területén, magad is elkezdheted a munkálatokat. Lássuk az otthoni bútorszerelés alapvető teendőit.

Néhány meghatározó tanács betartásával nem csupán a sérüléseket kerülheted el, de a szerelési idő is rendkívüli módon lerövidíthető. A titok a gondos tervezésben és a precíz kivitelezésben rejlik, igyekezz mindig előre gondolkodni, de közben maximálisan az éppen zajló munkafolyamatra fókuszálni.

Készítsd elő a munkaterületet

A rendetlen munkakörnyezetre nem csupán ránézni rossz, de a bútor összeszerelés körüli teendőket is megnehezíti. Az elvárt eredmény érdekében mindenekelőtt tisztítsd meg azt a területet, ahol a szerelésre sor fog kerülni. Ezt követően nézd át az útmutatót, és készítsd elő a szükséges szerszámokat. Ha elektromos eszközöket is használni fogsz, gondoskodj a szükséges hosszabbítóról, szabad csatlakozóaljzatról.

Gondosan tanulmányozd az útmutatót

Szinte kivétel nélkül az összes lapraszerelt bútor tartalmaz szerelési útmutatót. A munkálatok megkezdése előtt alaposan vedd szemügyre, tanulmányozd át, ha valami nem világos, inkább vedd fel a kapcsolatot a kereskedéssel vagy keress meg egy profi szakembert. A ragasztásra váró felületeket duplán ellenőrizd, ugyanis a tévesen rögzített felületek szétválasztása helyrehozhatatlan károkat okozhat a bútorban.

A ragasztással rögzített bútorelemek esetén mindig várd meg az előírt száradási időt. Az idő előtti terhelés ugyanis az elemek deformálódásához, funkcióvesztéséhez vezethet, illetve a stabilitásban is előfordulhatnak problémák, amik akár veszélyhelyzetet is okozhatnak.

Használj ismert szerszámokat, és figyelj a balesetmegelőzésre

A bútorszerelés – még akkor is, ha otthoni környezetben történik – potenciális balesetforrás, így a veszély kockázatát a lehető legalacsonyabbra kell csökkentened. Mindig kipróbált és ismerős szerszámokkal dolgozz, egy új gép használatának elsajátítását ne a vadonatúj bútorodon kezdd el. Ha éles, szúrós alkatrészekkel dolgozol, viselj munkavédelmi kesztyűt, az erős hanghatások ellen fejpántos zárt fülvédőt, a szálló por és forgácsok elhárítására pedig védőszemüveget.

Amennyiben nem rendelkezel biztonságosan alkalmazható szerszámokkal, vagy az otthoni körülmények nem teszik lehetővé a balesetmentes munkavégzést, ajánlott egy szakember felkeresése.

Ellenőrizd a készletet

Nincs is annál bosszantóbb, mikor a munka kellős közepén szembesülsz vele, hogy néhány alkatrész vagy bútorelem hiányzik a csomagból. Ha nem is állsz neki azonnal a vásárlást követően a termék összeállításának, érdemes minimum a csomag tartalmát ellenőrizni, így rengeteg kellemetlen perctől megkímélheted magad a továbbiakban.

Amennyiben valami nem stimmel, érdeklődj a kereskedés vevőszolgálatán vagy weboldalán a további teendők kapcsán. Egyes bútoráruházak díjmentesen szállítják házhoz a csereterméket, ha van ilyen lehetőség, csapj le rá, mert a folyamaton rengeteget spórolhatsz.

Egy kis figyelmességgel és előrelátással a lapraszerelt bútorok összeállítása nem tűnik leküzdhetetlen akadálynak. Ennek ellenére, ha bizonytalan vagy, nincs megfelelő szerszámod vagy ráfordítandó időd, hívj fel egy szakembert, aki összeszereli helyetted a megvásárolt bútort.

Szólj hozzá!


Nézd meg, hogyan értékelték az ügyfeleink a szolgáltatást:

KIVÁLÓ
76 vélemény:
Annamária Horváth
Annamária Horváth
2023-10-18
IKEA, Mömax és XXXLutz bútorokat szereltek össze nálam. Gyorsan, szépen dolgoztak, rugalmasak voltak a helyszínen. A kapcsolatfelvétel is könnyü volt. Nagyon ajánlom Öket!
Katalin Nemes
Katalin Nemes
2023-10-16
A cég szolgáltatásait ajánlásra vettem igénybe, és pontosan azt kaptam, amit a vélemény alapján vártam: gyors, pontos és precíz munkát, korrekt árat. A kapcsolatfelvételtől a szerelés végéig folyamatos, udvarias kapcsolattartás, az ígért határidők pontos betartása, szakmai segítségnyújtás. Csak ajánlani tudom mindenkinek. Köszönöm a munkájukat, amennyiben hasonló szolgáltatásra lesz szükségem, a jövőben is őket veszem igénybe.
Klaudia Csatlós
Klaudia Csatlós
2023-10-05
Pár napon belül tudták vállalni a munkát és a megbeszélt időpontban el is végezték.
Éva Karika
Éva Karika
2023-09-26
Nagyon rugalmas, gyors, korrekt, segítőkész volt a fiatalember.
Agi kedvenc
Agi kedvenc
2023-08-22
Nagyon udvarias profin dolgozó szakemberek. Nincs meglepetés, minden előzetesen egyeztetett munkára felkészültek. Helyszínen még kiderült pár apróbb munka, azt is megcsinálták külön megjegyzés nélkül. Hozzáértők, profik, gyorsak. Szívből tudom ajánlani mindenkinek.
Erzsébet Olasz
Erzsébet Olasz
2023-08-20
Gyors és korrekt árajánlat, 1 héten belüli időpont, pontos érkezés és megérkezéstől folyamatos munka végzés. Csak ajánlani tudom őket jó szívvel.
Kiss Ágnes
Kiss Ágnes
2023-08-20
Korrekt áron, gyorsan, precízen dolgoztak. Nálam IKEA bútorokat szereltek össze. Legközelebb is ezt acéget fogom felkérni hasonló munkára.