Minden körülmények között a lapraszerelt bútor a lehető legjobb választás?

//

A szerelésre kész bútor mintegy 70 éves története során bebizonyította, hogy méltó szereplője a piacnak. A millió számra eladott könyvespolc, szekrény, heverő és ebédlőasztal azt sugallja, hogy a modern kor kihívásaira és dinamikusan változó divatjára a megfelelő válasz nem is lehet más, mint az elemeire bontott, otthon összeállítható bútor. De biztosan így van ez? Milyen nehézségek adódhatnak a barkácsolás során?

Számos áruház munkatársa és nem kevés szakember számol be arról, hogy a lapraszerelt bútor összeszerelés sok esetben túlnő a vásárlón, és végül segítséget kell kérni az elemek útmutató szerinti összeállításához. Kétségtelen, hogy az akár több száz elemből álló készletek összeállítása megkeseríthetik egy barkácsolásban nem feltétlenül jártas ember életét, ilyenkor érdemes lehet egy profi, bútorszerelésben jártas szakember támogatását kérni. Lássuk, milyen nehézségek állhatnak elő a munkálatok során.

Kevés a két kéz

Akadnak olyan lapraszerelt bútorok, amelyek tetemesebb elemekkel és nehéz kiegészítőkkel rendelkeznek (gondolj csak egy gardróbszekrényre vagy egy tükrös vitrinre). Szinte borítékolható, hogy az ilyen darabok összeállítása legalább két embert kíván, ennek ellenére számos vásárló úgy gondolja, megpróbálja egymaga összerakni a bútort. Ez az elemek sérülésén túl balesetveszély kialakulásához is vezethet, így légy óvatos: ha az útmutató szerint két ember szükséges a szereléshez, akkor ne spórolj a munkaerőn.

Hibás vagy pontatlan elemek

Nem feltétlenül jellemző a lapraszerelt bútorokra, de hébe-hóba előfordul, hogy az elemekről hiányzik egy furat, vagy a tökéletes illeszkedéshez meg kell csiszolni a széleket. Ezek bosszantó, de elkerülhetetlen hibák, amelyek a gondos gyártási folyamatok ellenére is előfordulhatnak. Ha ilyet tapasztalsz, és nem tudod, vagy nem akarod házilag javítani a hibát, két lehetőség is adódik.

Egyrészt felhívhatod a kereskedést, hogy az általad vásárolt bútordarab gyári hibás. Ilyen esetben az áruházak túlnyomó többsége díjmentesen gondoskodik a cseredarab kiszállításáról. Másrészt kérheted egy profi bútorszerelő vállalkozó segítségét, aki megfelelő tudással és szerszámokkal rendelkezik a probléma elhárításához.

Szegényes vagy túl bonyolult szerelési útmutató

Tekintettel arra, hogy a lapraszerelt bútorok jórészt nemzetközi piacokra készülnek, így az összeállítási útmutatók a szöveges utasítások helyett inkább rajzos, vázlatos jelöléseket tartalmaznak. Ez egy néhány egységből álló bútor esetén nem fog gondot jelenteni, ám egy komolyabb darab értelmezéséhez kis túlzással már mérnöki végzettség kell.

Kétségtelen, hogy ilyenkor könnyebben átlátható a munka némi barkácsolási rutinnal a hátad mögött, ám ha erre nem tettél szert – az előző pontban taglaltaknak megfelelően –, még mindig ott a lehetőség, hogy profi segítséget kérj.

Időhiány

Az egyik legjellemzőbb hiba, amire sűrűn futnak a vásárlók a lapraszerelt bútorok kapcsán, az a szerelésre szánt idő. Nincs mese, a tökéletes végeredmény időt követel, a kapkodás és a precizitás hiánya pedig akár komoly balesetveszély kialakulásához is vezethet. A munka bonyolultságának függvényében érdemes lehet jócskán rászámolni a bútorszerelésre, ugyanis mindig jöhetnek váratlan események, amelyek megakaszthatják a barkácsolást. A legtöbb összeállítási útmutató hozzávetőleges megközelítéssel tartalmazza a szerelés idejét, ami alapján meg tudod saccolni a várható munkaidőt.

Szólj hozzá!


Nézd meg, hogyan értékelték az ügyfeleink a szolgáltatást:

KIVÁLÓ
58 vélemény:
Tamás Kránicz
Tamás Kránicz
2023-05-25
Minden várakozásunkat felül múlta a végeredmény. Sándor egy nagyobb méretű IKEA-s konyhabútor összeszerelését, beépítését vállalta, melyet becsülettel, időben, baráti áron és teljesmértékben korrekt hozzáállással végzett. Nem jelentett számára problémát a távolság és a megérkezésétől a távozásig megállás nélkül végezte a munkáját. Bátran ajánljuk mindenkinek! Köszönjük a segítséget!
Viktoria Petranyi
Viktoria Petranyi
2023-04-16
Szuper, gyors, pontos munka
János Hajas
János Hajas
2023-04-10
A megbeszélt időpontra szinte percnyi pontossággal érkezett. A bútor összeszerelését szakértelemmel, profi módon végezte.Megbízható, nyugodt szakember. Nyugodt szívvel merem ajánlani mindenkinek! HJ.