10 érdekes tény, amelyet biztosan nem tudtál az IKEA áruházról

//

Mindannyiunk kedvenc svéd bútoráruháza rengeteg országban jelen van, forgalmazott termékei évről-évre egyre nagyobb érdeklődésre számíthatnak.

Akad azonban néhány kevésbé ismert tény a legnépszerűbb lakberendezési vállalatról, amiről most lerántjuk a leplet. Tudtad például, hogy az IKEA házakat is árusít? Vagy hogy az üzlet neve nem is egy svéd szó?

1; Az IKEA-t 1943-ban alapították

A 2018-ban 91 éves korában elhunyt Ingvar Kampard mindössze 17 esztendős volt, amikor elindította postai megrendelésekkel foglalkozó üzletét, az IKEA-t. A bolt eleinte csupán apróságok – például képkeretek – eladásával foglalkozott. Az eredeti üzlet ma múzeumként funkcionál. Ezekben az időkben talán még maga Ingvar Kampard sem gondolta, hogy az IKEA bútor összeszerelés jut majd a legtöbb ember eszébe a vállalkozása kapcsán.

2; AZ IKEA név valójában egy rövidítés

A cégnév az alapító nevének, a családja farmjának, illetve a szülőfalújának kezdőbetűiből tevődik össze: Ingvar Kampard Elmtaryd Agunnaryd.

3; Az első lapraszerelt bútort csak 1956-ban értékesítették

Az IKEA bútorszerelés, IKEA összeszerelés kiötlője Gillis Lundgren volt (ő tervezte a Billy könyvespolcot), akinek elsőként jutottak eszébe a lapraszerelt és otthon összeállítható bútorok. Lundgren egyébként Ingvar Kampardnak dolgozott, mint rajzoló.

Az IKEA első, jellegzetes lapraszerelt bútora a Lovet, egy levél alakú oldalasztal volt, és az 1956. évi katalógusban jelent meg.

4; Billy nemrég 40 éves lett

Kép forrás: IKEA

Volt már Billy könyvespolcod? Nos, akkor nem vagy egyedül, ami nem is csoda, hiszen percenként 15 IKEA Billy könyvespolc készül el. Az elmúlt 5 év során az IKEA világszerte mintegy 41 millió Billy könyvespolcot adott el. Ha ezt mind sorba raknánk egymás után, több mint 70.000 kilométer hosszú lenne.

5; Magyarázat a furcsa bútornevekre

Kampard diszlexiával küzdött, ezért a termékeket tulajdonnevekkel és könnyen megjegyezhető szavakkal látta el, ami megkönnyítette számára az azonosítást. Amíg az IKEA függönyei geometriai kifejezéseket kapnak, addig a fürdőszobai termékek öblökről, folyókról és tavakról kerülnek elnevezésre.

6; Az IKEA házeladással is foglalkozik

A települési önkormányzatokkal összefogva a svéd bútoráruház jó minőségű és megfizethető lakásokat állít össze, amit Boklok-házaknak neveznek. Svédországban már 11 ezer ilyen otthont adtak át, a helyiek imádják ezt a fajta házvásárlást, mert nincs szükség ingatlanügynökre.

7; Furcsa brit szokások

Nincs rá igazán magyarázat, de attól még tény, hogy az Egyesült Királyság a legnagyobb fényképkeret felvásárló az egész világon. Az IKEA sehol máshol a bolygón nem értékesít annyi fotókeretet, mint a briteknél.

8; 1960 óta ehetünk is az IKEA-ban

Kampard megfigyelte, hogy üzletét ugyan sokan keresik fel, de a látogatók vásárlás nélkül távoznak, mert megéheznek. Ezért 1960-ban első ízben éttermet nyitott egy IKEA üzletben, ami óriási népszerűségre tett szert az idők során.

9; Mintegy 147.000 alkalmazott

Az IKEA közel 147.000 embert foglalkoztat világszerte, ám ragaszkodik hozzá, hogy a beosztottakat mindenhol munkatárs megnevezéssel illessék.

10; A termék készül az árhoz

Az IKEA az árképzés során fordított stratégiát alkalmaz. Ahelyett, hogy az elkészült terméket árazná be, előbb megcéloz egy teljesítendő árat, aztán a tervezőcsapat ehhez igazodva álmodja meg a megvalósítandó bútort vagy lakás kiegészítőt. Az áruház szerint ezzel a stratégiával tartani tudnak egy nem olcsó, de megfizethető szintet.

Szólj hozzá!


Nézd meg, hogyan értékelték az ügyfeleink a szolgáltatást:

KIVÁLÓ
71 vélemény:
Agi kedvenc
Agi kedvenc
2023-08-22
Nagyon udvarias profin dolgozó szakemberek. Nincs meglepetés, minden előzetesen egyeztetett munkára felkészültek. Helyszínen még kiderült pár apróbb munka, azt is megcsinálták külön megjegyzés nélkül. Hozzáértők, profik, gyorsak. Szívből tudom ajánlani mindenkinek.
Erzsébet Olasz
Erzsébet Olasz
2023-08-20
Gyors és korrekt árajánlat, 1 héten belüli időpont, pontos érkezés és megérkezéstől folyamatos munka végzés. Csak ajánlani tudom őket jó szívvel.
Kiss Ágnes
Kiss Ágnes
2023-08-20
Korrekt áron, gyorsan, precízen dolgoztak. Nálam IKEA bútorokat szereltek össze. Legközelebb is ezt acéget fogom felkérni hasonló munkára.
Fekésházi Krisztina
Fekésházi Krisztina
2023-08-01
Sándort hétvégén kerestem email ben, amire készségesen válaszolt. Profi gépekkel érkeztek, a bútorokat gyorsan összeszerelték, jó szívvel ajánlom őket másoknak is!
Clara Bal
Clara Bal
2023-07-31
Rovid idon belul adtak idopontot, pontosan erkeztek. Ketto szemely nagyon precizen 1 ora alatt osszeallitott egy 3 ajtos gardrobszekrenyt. Nagyon ajanlom oket mindekinek.
György Nagy
György Nagy
2023-06-19
Csak ajánlani tudom: szakmailag és emberileg is kiválóak.
Zoltan Gutmann
Zoltan Gutmann
2023-06-16
Gyors profi munka.Szakszerű precíz munkavègzès.Ajánlom.