10 érdekes tény, amelyet biztosan nem tudtál az IKEA áruházról

//

Mindannyiunk kedvenc svéd bútoráruháza rengeteg országban jelen van, forgalmazott termékei évről-évre egyre nagyobb érdeklődésre számíthatnak.

Akad azonban néhány kevésbé ismert tény a legnépszerűbb lakberendezési vállalatról, amiről most lerántjuk a leplet. Tudtad például, hogy az IKEA házakat is árusít? Vagy hogy az üzlet neve nem is egy svéd szó?

1; Az IKEA-t 1943-ban alapították

A 2018-ban 91 éves korában elhunyt Ingvar Kampard mindössze 17 esztendős volt, amikor elindította postai megrendelésekkel foglalkozó üzletét, az IKEA-t. A bolt eleinte csupán apróságok – például képkeretek – eladásával foglalkozott. Az eredeti üzlet ma múzeumként funkcionál. Ezekben az időkben talán még maga Ingvar Kampard sem gondolta, hogy az IKEA bútor összeszerelés jut majd a legtöbb ember eszébe a vállalkozása kapcsán.

2; AZ IKEA név valójában egy rövidítés

A cégnév az alapító nevének, a családja farmjának, illetve a szülőfalújának kezdőbetűiből tevődik össze: Ingvar Kampard Elmtaryd Agunnaryd.

3; Az első lapraszerelt bútort csak 1956-ban értékesítették

Az IKEA bútorszerelés, IKEA összeszerelés kiötlője Gillis Lundgren volt (ő tervezte a Billy könyvespolcot), akinek elsőként jutottak eszébe a lapraszerelt és otthon összeállítható bútorok. Lundgren egyébként Ingvar Kampardnak dolgozott, mint rajzoló.

Az IKEA első, jellegzetes lapraszerelt bútora a Lovet, egy levél alakú oldalasztal volt, és az 1956. évi katalógusban jelent meg.

4; Billy nemrég 40 éves lett

Kép forrás: IKEA

Volt már Billy könyvespolcod? Nos, akkor nem vagy egyedül, ami nem is csoda, hiszen percenként 15 IKEA Billy könyvespolc készül el. Az elmúlt 5 év során az IKEA világszerte mintegy 41 millió Billy könyvespolcot adott el. Ha ezt mind sorba raknánk egymás után, több mint 70.000 kilométer hosszú lenne.

5; Magyarázat a furcsa bútornevekre

Kampard diszlexiával küzdött, ezért a termékeket tulajdonnevekkel és könnyen megjegyezhető szavakkal látta el, ami megkönnyítette számára az azonosítást. Amíg az IKEA függönyei geometriai kifejezéseket kapnak, addig a fürdőszobai termékek öblökről, folyókról és tavakról kerülnek elnevezésre.

6; Az IKEA házeladással is foglalkozik

A települési önkormányzatokkal összefogva a svéd bútoráruház jó minőségű és megfizethető lakásokat állít össze, amit Boklok-házaknak neveznek. Svédországban már 11 ezer ilyen otthont adtak át, a helyiek imádják ezt a fajta házvásárlást, mert nincs szükség ingatlanügynökre.

7; Furcsa brit szokások

Nincs rá igazán magyarázat, de attól még tény, hogy az Egyesült Királyság a legnagyobb fényképkeret felvásárló az egész világon. Az IKEA sehol máshol a bolygón nem értékesít annyi fotókeretet, mint a briteknél.

8; 1960 óta ehetünk is az IKEA-ban

Kampard megfigyelte, hogy üzletét ugyan sokan keresik fel, de a látogatók vásárlás nélkül távoznak, mert megéheznek. Ezért 1960-ban első ízben éttermet nyitott egy IKEA üzletben, ami óriási népszerűségre tett szert az idők során.

9; Mintegy 147.000 alkalmazott

Az IKEA közel 147.000 embert foglalkoztat világszerte, ám ragaszkodik hozzá, hogy a beosztottakat mindenhol munkatárs megnevezéssel illessék.

10; A termék készül az árhoz

Az IKEA az árképzés során fordított stratégiát alkalmaz. Ahelyett, hogy az elkészült terméket árazná be, előbb megcéloz egy teljesítendő árat, aztán a tervezőcsapat ehhez igazodva álmodja meg a megvalósítandó bútort vagy lakás kiegészítőt. Az áruház szerint ezzel a stratégiával tartani tudnak egy nem olcsó, de megfizethető szintet.

Szólj hozzá!


Nézd meg, hogyan értékelték az ügyfeleink a szolgáltatást:

KIVÁLÓ
90 vélemény:
Nikolett Balogh
Nikolett Balogh
2024-02-21
A sok pozitív visszajelzés hatására vettem igénybe a cég szolgáltatását, és nem kellett csalódnom, minden rendben és gördülékenyen ment: udvariasság, gyors és precíz munkavégzés. Csak ajánlani tudom mindenkinek.
Zoltánnè Folinek
Zoltánnè Folinek
2024-01-12
Megbízható , minőségi munkát végző, cég, elfogadható árakkal. Jó szívvel ajánlom mindenkinek .
Norbert Engel
Norbert Engel
2024-01-10
Telefonon egyeztettünk időpontot, percre pontosan érkeztek a megbeszélt napon. Gyors kipakolás után nekikezdtek a munkának. Precíz, gyors, alapos munkát végeztek, idő közben felmerülő problémákat vagy változtatásokat rugalmasan kezelték, így egy nap alatt össze is rakták a konyhát ! Köszönöm szépen a munkát nekik, másnak is szívből ajánlom Őket !
Erika Nagyváradiné Tordai
Erika Nagyváradiné Tordai
2024-01-09
Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával! Megbízható, precíz, gondos munka.
Szilvia Horváth
Szilvia Horváth
2023-12-31
Pontos, precíz munkát végzett Sándor, 7 órát dolgozott nálam megállás nélkül. Az előre megbeszélt szekrénysoron kívül még egy komódot is összeszerelt. Kedves, megbízható, barátságos, munkájára igényes ember, jó szívvel ajánlom mindenkinek!
Gábor Sulok
Gábor Sulok
2023-12-31
Nagyszerű élmény ilyen korrekt céggel dolgozni. Ritka, mint a fehér holló.
László Kövess
László Kövess
2023-12-04
A közelmúltban többször is dolgozott családunknál Pető Sándor és kollégája, akikről csak jót tudok mondani. Pontosan érkeztek, udvariasak voltak, nejlont húztak a cipőjükre, úgy jöttek be a lakásba, a munkájuk pedig gyors, szakszerű és megfizethető volt. Másoknak is ajánlani tudom.
Annamária Horváth
Annamária Horváth
2023-10-18
IKEA, Mömax és XXXLutz bútorokat szereltek össze nálam. Gyorsan, szépen dolgoztak, rugalmasak voltak a helyszínen. A kapcsolatfelvétel is könnyü volt. Nagyon ajánlom Öket!
Katalin Nemes
Katalin Nemes
2023-10-16
A cég szolgáltatásait ajánlásra vettem igénybe, és pontosan azt kaptam, amit a vélemény alapján vártam: gyors, pontos és precíz munkát, korrekt árat. A kapcsolatfelvételtől a szerelés végéig folyamatos, udvarias kapcsolattartás, az ígért határidők pontos betartása, szakmai segítségnyújtás. Csak ajánlani tudom mindenkinek. Köszönöm a munkájukat, amennyiben hasonló szolgáltatásra lesz szükségem, a jövőben is őket veszem igénybe.
Agi kedvenc
Agi kedvenc
2023-08-22
Nagyon udvarias profin dolgozó szakemberek. Nincs meglepetés, minden előzetesen egyeztetett munkára felkészültek. Helyszínen még kiderült pár apróbb munka, azt is megcsinálták külön megjegyzés nélkül. Hozzáértők, profik, gyorsak. Szívből tudom ajánlani mindenkinek.