10 érdekes tény, amelyet biztosan nem tudtál az IKEA áruházról

//

Mindannyiunk kedvenc svéd bútoráruháza rengeteg országban jelen van, forgalmazott termékei évről-évre egyre nagyobb érdeklődésre számíthatnak.

Akad azonban néhány kevésbé ismert tény a legnépszerűbb lakberendezési vállalatról, amiről most lerántjuk a leplet. Tudtad például, hogy az IKEA házakat is árusít? Vagy hogy az üzlet neve nem is egy svéd szó?

1; Az IKEA-t 1943-ban alapították

A 2018-ban 91 éves korában elhunyt Ingvar Kampard mindössze 17 esztendős volt, amikor elindította postai megrendelésekkel foglalkozó üzletét, az IKEA-t. A bolt eleinte csupán apróságok – például képkeretek – eladásával foglalkozott. Az eredeti üzlet ma múzeumként funkcionál. Ezekben az időkben talán még maga Ingvar Kampard sem gondolta, hogy az IKEA bútor összeszerelés jut majd a legtöbb ember eszébe a vállalkozása kapcsán.

2; AZ IKEA név valójában egy rövidítés

A cégnév az alapító nevének, a családja farmjának, illetve a szülőfalújának kezdőbetűiből tevődik össze: Ingvar Kampard Elmtaryd Agunnaryd.

3; Az első lapraszerelt bútort csak 1956-ban értékesítették

Az IKEA bútorszerelés, IKEA összeszerelés kiötlője Gillis Lundgren volt (ő tervezte a Billy könyvespolcot), akinek elsőként jutottak eszébe a lapraszerelt és otthon összeállítható bútorok. Lundgren egyébként Ingvar Kampardnak dolgozott, mint rajzoló.

Az IKEA első, jellegzetes lapraszerelt bútora a Lovet, egy levél alakú oldalasztal volt, és az 1956. évi katalógusban jelent meg.

4; Billy nemrég 40 éves lett

Kép forrás: IKEA

Volt már Billy könyvespolcod? Nos, akkor nem vagy egyedül, ami nem is csoda, hiszen percenként 15 IKEA Billy könyvespolc készül el. Az elmúlt 5 év során az IKEA világszerte mintegy 41 millió Billy könyvespolcot adott el. Ha ezt mind sorba raknánk egymás után, több mint 70.000 kilométer hosszú lenne.

5; Magyarázat a furcsa bútornevekre

Kampard diszlexiával küzdött, ezért a termékeket tulajdonnevekkel és könnyen megjegyezhető szavakkal látta el, ami megkönnyítette számára az azonosítást. Amíg az IKEA függönyei geometriai kifejezéseket kapnak, addig a fürdőszobai termékek öblökről, folyókról és tavakról kerülnek elnevezésre.

6; Az IKEA házeladással is foglalkozik

A települési önkormányzatokkal összefogva a svéd bútoráruház jó minőségű és megfizethető lakásokat állít össze, amit Boklok-házaknak neveznek. Svédországban már 11 ezer ilyen otthont adtak át, a helyiek imádják ezt a fajta házvásárlást, mert nincs szükség ingatlanügynökre.

7; Furcsa brit szokások

Nincs rá igazán magyarázat, de attól még tény, hogy az Egyesült Királyság a legnagyobb fényképkeret felvásárló az egész világon. Az IKEA sehol máshol a bolygón nem értékesít annyi fotókeretet, mint a briteknél.

8; 1960 óta ehetünk is az IKEA-ban

Kampard megfigyelte, hogy üzletét ugyan sokan keresik fel, de a látogatók vásárlás nélkül távoznak, mert megéheznek. Ezért 1960-ban első ízben éttermet nyitott egy IKEA üzletben, ami óriási népszerűségre tett szert az idők során.

9; Mintegy 147.000 alkalmazott

Az IKEA közel 147.000 embert foglalkoztat világszerte, ám ragaszkodik hozzá, hogy a beosztottakat mindenhol munkatárs megnevezéssel illessék.

10; A termék készül az árhoz

Az IKEA az árképzés során fordított stratégiát alkalmaz. Ahelyett, hogy az elkészült terméket árazná be, előbb megcéloz egy teljesítendő árat, aztán a tervezőcsapat ehhez igazodva álmodja meg a megvalósítandó bútort vagy lakás kiegészítőt. Az áruház szerint ezzel a stratégiával tartani tudnak egy nem olcsó, de megfizethető szintet.

Szólj hozzá!


Nézd meg, hogyan értékelték az ügyfeleink a szolgáltatást:

KIVÁLÓ
49 vélemény:
Barnabás Szőke
Barnabás Szőke
2023-03-04
Precíz, minőségi munka. Maximálisan elégedett vagyok.
Hajnalka Nyeste
Hajnalka Nyeste
2023-02-01
Pontosan, gyorsan, profin 😄
Wagner és Wagner Ügyvédi Iroda
Wagner és Wagner Ügyvédi Iroda
2023-01-29
Első osztályú szolgáltatás. Remek, udvarias, pontos. Biztos, hogy a jövőben máshoz nem fordulunk.
Leila Kalash
Leila Kalash
2023-01-27
Percre pontosan érkezett a szerelő Úr. Kiváló, gyors és tiszta munkát végzett. Korrekt, udvarias. Ezentúl csak őt hívjuk. 10 ⭐️
Katalin Kotai
Katalin Kotai
2023-01-09
Minden rendben ment, a megbeszéltek szerint, időben, átláthatóan, és nagyon szép lett a szekrény. Számlát is kaptam, és bármilyen módon fizethető az ár, ami sajnos kevés egyéni szolgáltatónál valósul meg, pedig ez lenne a "normális", ezért ezt külön kiemelném mint pozitívumot.
Márton Nagy
Márton Nagy
2022-12-15
Kíváló, tiszta, pontos - újra founk vele dolgozni!