10 érdekes tény, amelyet biztosan nem tudtál az IKEA áruházról

//

Mindannyiunk kedvenc svéd bútoráruháza rengeteg országban jelen van, forgalmazott termékei évről-évre egyre nagyobb érdeklődésre számíthatnak.

Akad azonban néhány kevésbé ismert tény a legnépszerűbb lakberendezési vállalatról, amiről most lerántjuk a leplet. Tudtad például, hogy az IKEA házakat is árusít? Vagy hogy az üzlet neve nem is egy svéd szó?

1; Az IKEA-t 1943-ban alapították

A 2018-ban 91 éves korában elhunyt Ingvar Kampard mindössze 17 esztendős volt, amikor elindította postai megrendelésekkel foglalkozó üzletét, az IKEA-t. A bolt eleinte csupán apróságok – például képkeretek – eladásával foglalkozott. Az eredeti üzlet ma múzeumként funkcionál. Ezekben az időkben talán még maga Ingvar Kampard sem gondolta, hogy az IKEA bútor összeszerelés jut majd a legtöbb ember eszébe a vállalkozása kapcsán.

2; AZ IKEA név valójában egy rövidítés

A cégnév az alapító nevének, a családja farmjának, illetve a szülőfalújának kezdőbetűiből tevődik össze: Ingvar Kampard Elmtaryd Agunnaryd.

3; Az első lapraszerelt bútort csak 1956-ban értékesítették

Az IKEA bútorszerelés, IKEA összeszerelés kiötlője Gillis Lundgren volt (ő tervezte a Billy könyvespolcot), akinek elsőként jutottak eszébe a lapraszerelt és otthon összeállítható bútorok. Lundgren egyébként Ingvar Kampardnak dolgozott, mint rajzoló.

Az IKEA első, jellegzetes lapraszerelt bútora a Lovet, egy levél alakú oldalasztal volt, és az 1956. évi katalógusban jelent meg.

4; Billy nemrég 40 éves lett

Kép forrás: IKEA

Volt már Billy könyvespolcod? Nos, akkor nem vagy egyedül, ami nem is csoda, hiszen percenként 15 IKEA Billy könyvespolc készül el. Az elmúlt 5 év során az IKEA világszerte mintegy 41 millió Billy könyvespolcot adott el. Ha ezt mind sorba raknánk egymás után, több mint 70.000 kilométer hosszú lenne.

5; Magyarázat a furcsa bútornevekre

Kampard diszlexiával küzdött, ezért a termékeket tulajdonnevekkel és könnyen megjegyezhető szavakkal látta el, ami megkönnyítette számára az azonosítást. Amíg az IKEA függönyei geometriai kifejezéseket kapnak, addig a fürdőszobai termékek öblökről, folyókról és tavakról kerülnek elnevezésre.

6; Az IKEA házeladással is foglalkozik

A települési önkormányzatokkal összefogva a svéd bútoráruház jó minőségű és megfizethető lakásokat állít össze, amit Boklok-házaknak neveznek. Svédországban már 11 ezer ilyen otthont adtak át, a helyiek imádják ezt a fajta házvásárlást, mert nincs szükség ingatlanügynökre.

7; Furcsa brit szokások

Nincs rá igazán magyarázat, de attól még tény, hogy az Egyesült Királyság a legnagyobb fényképkeret felvásárló az egész világon. Az IKEA sehol máshol a bolygón nem értékesít annyi fotókeretet, mint a briteknél.

8; 1960 óta ehetünk is az IKEA-ban

Kampard megfigyelte, hogy üzletét ugyan sokan keresik fel, de a látogatók vásárlás nélkül távoznak, mert megéheznek. Ezért 1960-ban első ízben éttermet nyitott egy IKEA üzletben, ami óriási népszerűségre tett szert az idők során.

9; Mintegy 147.000 alkalmazott

Az IKEA közel 147.000 embert foglalkoztat világszerte, ám ragaszkodik hozzá, hogy a beosztottakat mindenhol munkatárs megnevezéssel illessék.

10; A termék készül az árhoz

Az IKEA az árképzés során fordított stratégiát alkalmaz. Ahelyett, hogy az elkészült terméket árazná be, előbb megcéloz egy teljesítendő árat, aztán a tervezőcsapat ehhez igazodva álmodja meg a megvalósítandó bútort vagy lakás kiegészítőt. Az áruház szerint ezzel a stratégiával tartani tudnak egy nem olcsó, de megfizethető szintet.

Szólj hozzá!


Nézd meg, hogyan értékelték az ügyfeleink a szolgáltatást:

KIVÁLÓ
98 vélemény:
Ilona Őszi
Ilona Őszi
2024-05-01
Nevükhöz híven gyorsan és pontosan dolgoznak, azonkívül együttműködőek és készségesen segítőkészek is.
Alexandra Szily
Alexandra Szily
2024-04-18
Gyors és precíz munkavégzés, kiváló kommunikáció. Ajánlom!
Anita Polgar
Anita Polgar
2024-04-04
Ikea bútorokat szereltek nálam Pető Sándor és kollegája! Gyorsan, szakszerűen, precizen dolgoztak! Megbízható szolgáltatás és nagyon korrekt áron , gyorsan válaszolnak a megkeresésre! Szívből ajánlom bárkinek!
Tamás Csuzda
Tamás Csuzda
2024-04-04
Korrekt, pontos volt a szakember. Minőségi munkát kaptam tőle, teljesen elégedett vagyok a munkával, csak ajánlani tudom másnak is.
Vencel Dögei
Vencel Dögei
2024-03-30
Miután voltak nálam Smastad szekrénysort összeállítani és polcot falra rögzíteni csak egy dolgot bántam meg: azt, hogy korábban nem őket hívtam, ikeás összeállításra. Gyorsan, szépen dolgoztak, és úgy gondolom, hogy jó áron.
Oliver Spiriev
Oliver Spiriev
2024-03-27
Sándorék munkájával maximálisan elégett vagyok. Profi, precíz és lelkiismeretes munkát végeztek, korrekt áron és kifogástalan minőségben. Bizalommal fogom őket keresni a jövőben is, ajánlani ismerőseim körében, és most itt is :)
Imre Kaposi
Imre Kaposi
2024-03-27
Korrekt, gyors munkavégzés! Ajánlom!
Klau Vajda
Klau Vajda
2024-03-22
Emailen gyorsan, flottul, kedvesen és részletesen zajlott az egyeztetés, majd a megbeszélt időpontban szuper gyorsaságban történt az összeszerelés. :) Minden bútor (ágy, ágyneműtartó, asztal, forgószékek) tökéletesen, precízen került összeszerelve átadásra. Csak ajánlani tudom Sándort és csapatát!
Márta Fekete
Márta Fekete
2024-02-26
Köszönöm a gyors, szakszerű, precíz szerelést.
Nikolett Balogh
Nikolett Balogh
2024-02-21
A sok pozitív visszajelzés hatására vettem igénybe a cég szolgáltatását, és nem kellett csalódnom, minden rendben és gördülékenyen ment: udvariasság, gyors és precíz munkavégzés. Csak ajánlani tudom mindenkinek.