A lapraszerelt bútorok 70 éves története

//

Ma már szinte teljesen elképzelhetetlen, hogy volt idő, amikor a lapraszerelt bútorok nem csupán elérhetetlenek voltak idehaza, de nagyon kis kivételtől eltekintve azt sem tudtuk, mi fán terem a házi összeszerelésű könyvespolc. A lapraszerelt bútor története akkor kezdődött Svédországban, amikor Magyarországon a szocializmus még csupán bontogatni kezdte a szárnyait.

Az otthoni lapraszerelt bútor összeszerelés gondolata az 1950-es években merült fel a kies Skandináviában. Addig a pillanatig minden egyes bútort készen szállítottak, így a termékek egyedi tervezése, legyártása, beszerzése rendkívül időigényes és költséges folyamat volt. A korai időkben minden bútordarab roppant nehéz volt, ugyanis jórészt asztalosmesterek által tömör fából és kézzel készült, díszes remekművek voltak, amelyek gyakorta több generációt is kiszolgáltak. Ebből kifolyólag rendkívül drágák és nehezen szerelhetők voltak.

Ki találta fel a lapraszerelt bútort?

A részelemekből összeállítható bútorok ötlete egy IKEA-alkalmazott fejéből pattant ki az 1950-es években. Gillis Lundgren bútortervező rajzolóként dolgozott a vállalatnál, ő volt az egyik legelső alkalmazottja a mára világszerte ismert márkának. Ha tehát valakinek a bútorok összeszerelése jut az eszébe, az ne felejtsen el megemlékezni Gillis Lundgren úttörő munkásságáról sem.

Az eset meglehetősen triviális volt: Az IKEA egyik ügyfele vásárolt egy nagy asztalt a kereskedésben, ám Lundgren akárhogy is próbálkozott, képtelen volt berakni a bútort az autójába. A bútortervező elméjében ekkor fénylett fel az a bizonyos szikra. Arra gondolt, ha le tudná csavarni az asztal lábát, akkor játszi könnyedséggel beférne az asztal az ügyfél kocsijába. Ekkor született meg a bútorlap összeszerelés, egyszersmind a házilag összeállítható, lapraszerelt bútorok ötlete.

Az újszerű megközelítés praktikussága és költséghatékonysága okán hamar meghódította a világot, ám idehaza jórészt ismeretlen maradt. Hogyan történhetett ez meg? A szocialista piac sajátosságai miatt alakult így, ugyanis a hazai üzletekben egészen a rendszerváltásig elképzelhetetlen volt a nyugati blokk árucikkeinek felbukkanása.

Miért annyira közkedvelt a lapraszerelt bútor?

Talán az olcsóbbra faragható ártartomány és az azonnali elérhetősége miatt. Gondolj csak bele, hogy az egyedi igények szerint elkészülő bútor sokkal drágább és sokkal több idő előállítani, mint a tömegesen készülő lapraszerelt egységeket. Nem is beszélve arról, hogy az irodabútor összeszerelés vagy a konyhabútor összeszerelés nem igényli egy asztalosmester szaktudását, így a különböző elemekből álló termékeket egy ügyesebb kezű mezei vásárló is összerakhatja.

Továbbá a lapraszerelt bútorok rendkívül széles méret- és színválasztékban érhetők el, így szinte a lehetetlennel egyenlő, hogy valaki ne találná meg a neki épp megfelelő terméket az áruházak kínálatában. Gyakorlatilag nincs olyan hely a lakásban, ahová ne lehetne találni házi összeállításra gyártott darabot, az online vásárlás pedig tovább könnyíti a vásárló dolgát.

Végül, de nem utolsósorban ezek a fajta bútordarabok egy esetleges költözést is egyszerűbbé, szervezhetőbbé tesznek. A folyamat során az elemek ismét lapra szedhetők, elcsomagolhatók és szállításra előkészíthetők, ezzel a költözés költséghatékonyabbá válik, emellett a bútorok sérülésének esélye is csökken. Mindezt latba vetve talán nem is csoda, hogy a lapraszerelt bútorok világszerte roppant népszerűségnek örvendenek.

Szólj hozzá!


Nézd meg, hogyan értékelték az ügyfeleink a szolgáltatást:

KIVÁLÓ
98 vélemény:
Ilona Őszi
Ilona Őszi
2024-05-01
Nevükhöz híven gyorsan és pontosan dolgoznak, azonkívül együttműködőek és készségesen segítőkészek is.
Alexandra Szily
Alexandra Szily
2024-04-18
Gyors és precíz munkavégzés, kiváló kommunikáció. Ajánlom!
Anita Polgar
Anita Polgar
2024-04-04
Ikea bútorokat szereltek nálam Pető Sándor és kollegája! Gyorsan, szakszerűen, precizen dolgoztak! Megbízható szolgáltatás és nagyon korrekt áron , gyorsan válaszolnak a megkeresésre! Szívből ajánlom bárkinek!
Tamás Csuzda
Tamás Csuzda
2024-04-04
Korrekt, pontos volt a szakember. Minőségi munkát kaptam tőle, teljesen elégedett vagyok a munkával, csak ajánlani tudom másnak is.
Vencel Dögei
Vencel Dögei
2024-03-30
Miután voltak nálam Smastad szekrénysort összeállítani és polcot falra rögzíteni csak egy dolgot bántam meg: azt, hogy korábban nem őket hívtam, ikeás összeállításra. Gyorsan, szépen dolgoztak, és úgy gondolom, hogy jó áron.
Oliver Spiriev
Oliver Spiriev
2024-03-27
Sándorék munkájával maximálisan elégett vagyok. Profi, precíz és lelkiismeretes munkát végeztek, korrekt áron és kifogástalan minőségben. Bizalommal fogom őket keresni a jövőben is, ajánlani ismerőseim körében, és most itt is :)
Imre Kaposi
Imre Kaposi
2024-03-27
Korrekt, gyors munkavégzés! Ajánlom!
Klau Vajda
Klau Vajda
2024-03-22
Emailen gyorsan, flottul, kedvesen és részletesen zajlott az egyeztetés, majd a megbeszélt időpontban szuper gyorsaságban történt az összeszerelés. :) Minden bútor (ágy, ágyneműtartó, asztal, forgószékek) tökéletesen, precízen került összeszerelve átadásra. Csak ajánlani tudom Sándort és csapatát!
Márta Fekete
Márta Fekete
2024-02-26
Köszönöm a gyors, szakszerű, precíz szerelést.
Nikolett Balogh
Nikolett Balogh
2024-02-21
A sok pozitív visszajelzés hatására vettem igénybe a cég szolgáltatását, és nem kellett csalódnom, minden rendben és gördülékenyen ment: udvariasság, gyors és precíz munkavégzés. Csak ajánlani tudom mindenkinek.