A lapraszerelt bútorok 70 éves története

//

Ma már szinte teljesen elképzelhetetlen, hogy volt idő, amikor a lapraszerelt bútorok nem csupán elérhetetlenek voltak idehaza, de nagyon kis kivételtől eltekintve azt sem tudtuk, mi fán terem a házi összeszerelésű könyvespolc. A lapraszerelt bútor története akkor kezdődött Svédországban, amikor Magyarországon a szocializmus még csupán bontogatni kezdte a szárnyait.

Az otthoni lapraszerelt bútor összeszerelés gondolata az 1950-es években merült fel a kies Skandináviában. Addig a pillanatig minden egyes bútort készen szállítottak, így a termékek egyedi tervezése, legyártása, beszerzése rendkívül időigényes és költséges folyamat volt. A korai időkben minden bútordarab roppant nehéz volt, ugyanis jórészt asztalosmesterek által tömör fából és kézzel készült, díszes remekművek voltak, amelyek gyakorta több generációt is kiszolgáltak. Ebből kifolyólag rendkívül drágák és nehezen szerelhetők voltak.

Ki találta fel a lapraszerelt bútort?

A részelemekből összeállítható bútorok ötlete egy IKEA-alkalmazott fejéből pattant ki az 1950-es években. Gillis Lundgren bútortervező rajzolóként dolgozott a vállalatnál, ő volt az egyik legelső alkalmazottja a mára világszerte ismert márkának. Ha tehát valakinek a bútorok összeszerelése jut az eszébe, az ne felejtsen el megemlékezni Gillis Lundgren úttörő munkásságáról sem.

Az eset meglehetősen triviális volt: Az IKEA egyik ügyfele vásárolt egy nagy asztalt a kereskedésben, ám Lundgren akárhogy is próbálkozott, képtelen volt berakni a bútort az autójába. A bútortervező elméjében ekkor fénylett fel az a bizonyos szikra. Arra gondolt, ha le tudná csavarni az asztal lábát, akkor játszi könnyedséggel beférne az asztal az ügyfél kocsijába. Ekkor született meg a bútorlap összeszerelés, egyszersmind a házilag összeállítható, lapraszerelt bútorok ötlete.

Az újszerű megközelítés praktikussága és költséghatékonysága okán hamar meghódította a világot, ám idehaza jórészt ismeretlen maradt. Hogyan történhetett ez meg? A szocialista piac sajátosságai miatt alakult így, ugyanis a hazai üzletekben egészen a rendszerváltásig elképzelhetetlen volt a nyugati blokk árucikkeinek felbukkanása.

Miért annyira közkedvelt a lapraszerelt bútor?

Talán az olcsóbbra faragható ártartomány és az azonnali elérhetősége miatt. Gondolj csak bele, hogy az egyedi igények szerint elkészülő bútor sokkal drágább és sokkal több idő előállítani, mint a tömegesen készülő lapraszerelt egységeket. Nem is beszélve arról, hogy az irodabútor összeszerelés vagy a konyhabútor összeszerelés nem igényli egy asztalosmester szaktudását, így a különböző elemekből álló termékeket egy ügyesebb kezű mezei vásárló is összerakhatja.

Továbbá a lapraszerelt bútorok rendkívül széles méret- és színválasztékban érhetők el, így szinte a lehetetlennel egyenlő, hogy valaki ne találná meg a neki épp megfelelő terméket az áruházak kínálatában. Gyakorlatilag nincs olyan hely a lakásban, ahová ne lehetne találni házi összeállításra gyártott darabot, az online vásárlás pedig tovább könnyíti a vásárló dolgát.

Végül, de nem utolsósorban ezek a fajta bútordarabok egy esetleges költözést is egyszerűbbé, szervezhetőbbé tesznek. A folyamat során az elemek ismét lapra szedhetők, elcsomagolhatók és szállításra előkészíthetők, ezzel a költözés költséghatékonyabbá válik, emellett a bútorok sérülésének esélye is csökken. Mindezt latba vetve talán nem is csoda, hogy a lapraszerelt bútorok világszerte roppant népszerűségnek örvendenek.

Szólj hozzá!


Nézd meg, hogyan értékelték az ügyfeleink a szolgáltatást:

KIVÁLÓ
76 vélemény:
Annamária Horváth
Annamária Horváth
2023-10-18
IKEA, Mömax és XXXLutz bútorokat szereltek össze nálam. Gyorsan, szépen dolgoztak, rugalmasak voltak a helyszínen. A kapcsolatfelvétel is könnyü volt. Nagyon ajánlom Öket!
Katalin Nemes
Katalin Nemes
2023-10-16
A cég szolgáltatásait ajánlásra vettem igénybe, és pontosan azt kaptam, amit a vélemény alapján vártam: gyors, pontos és precíz munkát, korrekt árat. A kapcsolatfelvételtől a szerelés végéig folyamatos, udvarias kapcsolattartás, az ígért határidők pontos betartása, szakmai segítségnyújtás. Csak ajánlani tudom mindenkinek. Köszönöm a munkájukat, amennyiben hasonló szolgáltatásra lesz szükségem, a jövőben is őket veszem igénybe.
Klaudia Csatlós
Klaudia Csatlós
2023-10-05
Pár napon belül tudták vállalni a munkát és a megbeszélt időpontban el is végezték.
Éva Karika
Éva Karika
2023-09-26
Nagyon rugalmas, gyors, korrekt, segítőkész volt a fiatalember.
Agi kedvenc
Agi kedvenc
2023-08-22
Nagyon udvarias profin dolgozó szakemberek. Nincs meglepetés, minden előzetesen egyeztetett munkára felkészültek. Helyszínen még kiderült pár apróbb munka, azt is megcsinálták külön megjegyzés nélkül. Hozzáértők, profik, gyorsak. Szívből tudom ajánlani mindenkinek.
Erzsébet Olasz
Erzsébet Olasz
2023-08-20
Gyors és korrekt árajánlat, 1 héten belüli időpont, pontos érkezés és megérkezéstől folyamatos munka végzés. Csak ajánlani tudom őket jó szívvel.
Kiss Ágnes
Kiss Ágnes
2023-08-20
Korrekt áron, gyorsan, precízen dolgoztak. Nálam IKEA bútorokat szereltek össze. Legközelebb is ezt acéget fogom felkérni hasonló munkára.