A lapraszerelt bútorok 70 éves története

//

Ma már szinte teljesen elképzelhetetlen, hogy volt idő, amikor a lapraszerelt bútorok nem csupán elérhetetlenek voltak idehaza, de nagyon kis kivételtől eltekintve azt sem tudtuk, mi fán terem a házi összeszerelésű könyvespolc. A lapraszerelt bútor története akkor kezdődött Svédországban, amikor Magyarországon a szocializmus még csupán bontogatni kezdte a szárnyait.

Az otthoni lapraszerelt bútor összeszerelés gondolata az 1950-es években merült fel a kies Skandináviában. Addig a pillanatig minden egyes bútort készen szállítottak, így a termékek egyedi tervezése, legyártása, beszerzése rendkívül időigényes és költséges folyamat volt. A korai időkben minden bútordarab roppant nehéz volt, ugyanis jórészt asztalosmesterek által tömör fából és kézzel készült, díszes remekművek voltak, amelyek gyakorta több generációt is kiszolgáltak. Ebből kifolyólag rendkívül drágák és nehezen szerelhetők voltak.

Ki találta fel a lapraszerelt bútort?

A részelemekből összeállítható bútorok ötlete egy IKEA-alkalmazott fejéből pattant ki az 1950-es években. Gillis Lundgren bútortervező rajzolóként dolgozott a vállalatnál, ő volt az egyik legelső alkalmazottja a mára világszerte ismert márkának. Ha tehát valakinek a bútorok összeszerelése jut az eszébe, az ne felejtsen el megemlékezni Gillis Lundgren úttörő munkásságáról sem.

Az eset meglehetősen triviális volt: Az IKEA egyik ügyfele vásárolt egy nagy asztalt a kereskedésben, ám Lundgren akárhogy is próbálkozott, képtelen volt berakni a bútort az autójába. A bútortervező elméjében ekkor fénylett fel az a bizonyos szikra. Arra gondolt, ha le tudná csavarni az asztal lábát, akkor játszi könnyedséggel beférne az asztal az ügyfél kocsijába. Ekkor született meg a bútorlap összeszerelés, egyszersmind a házilag összeállítható, lapraszerelt bútorok ötlete.

Az újszerű megközelítés praktikussága és költséghatékonysága okán hamar meghódította a világot, ám idehaza jórészt ismeretlen maradt. Hogyan történhetett ez meg? A szocialista piac sajátosságai miatt alakult így, ugyanis a hazai üzletekben egészen a rendszerváltásig elképzelhetetlen volt a nyugati blokk árucikkeinek felbukkanása.

Miért annyira közkedvelt a lapraszerelt bútor?

Talán az olcsóbbra faragható ártartomány és az azonnali elérhetősége miatt. Gondolj csak bele, hogy az egyedi igények szerint elkészülő bútor sokkal drágább és sokkal több idő előállítani, mint a tömegesen készülő lapraszerelt egységeket. Nem is beszélve arról, hogy az irodabútor összeszerelés vagy a konyhabútor összeszerelés nem igényli egy asztalosmester szaktudását, így a különböző elemekből álló termékeket egy ügyesebb kezű mezei vásárló is összerakhatja.

Továbbá a lapraszerelt bútorok rendkívül széles méret- és színválasztékban érhetők el, így szinte a lehetetlennel egyenlő, hogy valaki ne találná meg a neki épp megfelelő terméket az áruházak kínálatában. Gyakorlatilag nincs olyan hely a lakásban, ahová ne lehetne találni házi összeállításra gyártott darabot, az online vásárlás pedig tovább könnyíti a vásárló dolgát.

Végül, de nem utolsósorban ezek a fajta bútordarabok egy esetleges költözést is egyszerűbbé, szervezhetőbbé tesznek. A folyamat során az elemek ismét lapra szedhetők, elcsomagolhatók és szállításra előkészíthetők, ezzel a költözés költséghatékonyabbá válik, emellett a bútorok sérülésének esélye is csökken. Mindezt latba vetve talán nem is csoda, hogy a lapraszerelt bútorok világszerte roppant népszerűségnek örvendenek.

Szólj hozzá!


Nézd meg, hogyan értékelték az ügyfeleink a szolgáltatást:

KIVÁLÓ
58 vélemény:
Tamás Kránicz
Tamás Kránicz
2023-05-25
Minden várakozásunkat felül múlta a végeredmény. Sándor egy nagyobb méretű IKEA-s konyhabútor összeszerelését, beépítését vállalta, melyet becsülettel, időben, baráti áron és teljesmértékben korrekt hozzáállással végzett. Nem jelentett számára problémát a távolság és a megérkezésétől a távozásig megállás nélkül végezte a munkáját. Bátran ajánljuk mindenkinek! Köszönjük a segítséget!
Viktoria Petranyi
Viktoria Petranyi
2023-04-16
Szuper, gyors, pontos munka
János Hajas
János Hajas
2023-04-10
A megbeszélt időpontra szinte percnyi pontossággal érkezett. A bútor összeszerelését szakértelemmel, profi módon végezte.Megbízható, nyugodt szakember. Nyugodt szívvel merem ajánlani mindenkinek! HJ.