Kinek köszönhetjük a modern lapraszerelt bútorokat?

//

A jelenleg vásárolt bútorok túlnyomó többsége dobozba csomagolva, összeszerelésre készen áll kiegészítve azokkal az utasításokkal, amelyek segítségünkre lehetnek az összeállítás során. De vajon elgondolkodott már valaki azon, hogy honnan származnak, és kinek a fejéből pattanthatott ki a lapraszerelt bútorok korszakalkotó ötlete?

A feljegyzések szerint 1956-ban egy svéd bútortervező nehézségekbe ütközött, amikor az ügyfél által frissen vásárolt asztalt megpróbálta betenni annak autójába. Végül Gillis Lundgren – így hívták a tervezőt – kénytelen volt leszerelni a bútor lábait, hogy a megvásárolt terméket az ügyfél el tudja szállítani az áruházból.

Lundgrent nem hagyta nyugodni a probléma, és vélhetően egész éjjel azon gondolkodott, hogy az eladásokat nagyban hátráltathatja az, hogy a tetemes bútorokat a vásárlók nem képesek hazavinni anélkül, hogy teherautót hívnának az üzlet elé. Mikor a férfi másnap visszament a munkába, már kész tervekkel állt a munkáltatója elé: darabjaira kell szedni a szekrényeket, asztalokat, ágyakat, és a vásárlókra kell bízni azok összerakását. Így született meg a lapraszerelt bútorok ötlete, a vállalat pedig, amelynek Lundgren dolgozott, az IKEA volt.

Mennyire volt sikeres a lapraszerelt bútorok ötlete?

Az első, kifejezetten bútorokat árusító IKEA üzlet 1958-ban nyílt meg Svédországban (jelenleg múzeumként üzemel). 1975-ben a svéd bútorkereskedés megnyitotta első fióküzletét Sydney-ben, Ausztráliában, majd 1987-ben az Egyesült Királyság területén is megvetették a lábukat. Ma 40-nél is több országban van jelen az IKEA, a legtöbb üzlet Németországban található.

A kereskedés mintegy 70 éves töretlen sikerének kulcsa a kiemelkedő ár-érték arány. A lapraszerelt bútorok igen hamar rendkívüli népszerűségre tettek szert, a vásárlók egyenesen imádták és imádják, hogy a megvásárolt terméket azonnal hazavihetik. Az IKEA összeszerelés egyfajta életérzéssé lényegült: ki hobbiból, ki pedig az alkotás öröme és a jól végzett munka utáni elégedettség miatt kezdett bele az otthoni bútorszerelésbe.

A hihetetlenül népszerű svéd áruház bútorkínálata napjainkra hatalmasra duzzadt, azonban a kialakítások még mindig adaptálhatók és rendkívüli egyszerűséggel testre szabhatók. Talán nem szükséges hangsúlyozni, hogy az IKEA népszerű lapraszerelési ötlete hamar táptalajra talált a konkurenciánál is. Mára a legnagyobb bútorkereskedések szinte kivétel nélkül ilyen formán árulják a termékeiket, és amelyik áruház lépést szeretne tartani a piaci igényekkel, az nem veti el a lapraszerelt bútorok forgalmazásának lehetőségét.

Mit hozhat a jövő a lapraszerelt bútorok kapcsán?

Vélhetően a szerelési munkák még egyszerűbbé, és kevésbé időigényessé válnak az elkövetkezendő időkben. A tervező szakemberek jelenleg is új megközelítéseken dolgoznak mind a bútorok stílusa, mind pedig azok összeszerelése kapcsán. A tervek és a gyártás digitális munkálatokkal készül, ami a jövőben még magasabb precizitást kölcsönöz majd a munkálatoknak. A szakemberek olyan innovatív mágneses kapcsolódási pontokkal kísérleteznek, amelyek időt és energiát spórolnak a vásárlóknak.

A lapraszerelt bútorok még mindig tökéletes választásnak tűnnek, amelyek a modern korok igényeit is maximálisan kielégítik. Ár-érték arányuk pedig mind a mai napig verhetetlenné teszik őket a bútorok piacán, ami a digitális kornak köszönhetően a jövőben még olcsóbbá és egyszerűbbé teheti az otthoni bútorösszeállítást.

Szólj hozzá!


Nézd meg, hogyan értékelték az ügyfeleink a szolgáltatást:

KIVÁLÓ
58 vélemény:
Tamás Kránicz
Tamás Kránicz
2023-05-25
Minden várakozásunkat felül múlta a végeredmény. Sándor egy nagyobb méretű IKEA-s konyhabútor összeszerelését, beépítését vállalta, melyet becsülettel, időben, baráti áron és teljesmértékben korrekt hozzáállással végzett. Nem jelentett számára problémát a távolság és a megérkezésétől a távozásig megállás nélkül végezte a munkáját. Bátran ajánljuk mindenkinek! Köszönjük a segítséget!
Viktoria Petranyi
Viktoria Petranyi
2023-04-16
Szuper, gyors, pontos munka
János Hajas
János Hajas
2023-04-10
A megbeszélt időpontra szinte percnyi pontossággal érkezett. A bútor összeszerelését szakértelemmel, profi módon végezte.Megbízható, nyugodt szakember. Nyugodt szívvel merem ajánlani mindenkinek! HJ.