Valóban stresszes feladat a bútor összeszerelés? Esettanulmány Készűlt a bútor összeszerelés stresszindexéről!

//

Az IKEA bútorok összeállítása házilag időnként elég stresszes lehet, ezért a Hotukdeals.com kíváncsi volt, hogy melyik IKEA bútor miatt emelik fel az emberek a fejüket frusztráltan a legtöbbször, ha az IKEA bútor összeszerelés a téma.

Egy esettanulmány keretén belül 100 résztvevőt kértek fel, hogy két fős csoportokban szereljék össze a cég lapraszerelt bútorait, miközben olyan monitorokra voltak rákötve, amelyek nyomon követték a szívritmusukat és a szívritmus-ingadozásukat. A végeredmény kiszámításánál azt is figyelembe vették, hogy az egyes csoportok milyen gyorsan rakták össze a lapraszerelt bútor darabokat.

A kutatók megfigyelték, hogy a PAX gardróbszekrénynél dobbant meg a legtöbbet a pulzusszám

„Tanulmányunk szerint a PAX gardróbszekrény a tudományosan legstresszesebb összeszerelendő lapraszerelt bútor, amely a 100-as általános stresszpontszámmal a legnagyobb eredményt érte el”

„A barkácsolók átlagosan 20%-os, 13 pulzusszám-növekedést tapasztaltak a PAX gardróbszekrény összeszerelésekor, a szívritmus-ingadozás pedig negyedével (25%) esett vissza”.

Ráadásul a vizsgálatban részt vevőknek csak a fele tudta összeszerelni a PAX szekrényt a megadott időn belül, ami a bonyolultságára is utal.

A gardróbszekrényt a második és a harmadik helyen a HEMNES ágykeret (három fiókkal) és a BRIMNES tárolóágy követte.

Vix Leyston, fogyasztói szakértő szerint: „A lapraszerelt bútorok köztudottan próbára teszik a türelem minden elemét, de nincs nagyobb elégedettség, mint az utolsó darabot felrakni.”

A lapraszerelt bútorok, amelyet állítólag Gillis Lundgren hozott létre 1956-ban, nemcsak a terjedelmes bútorok mozgatásának problémáját oldja meg, hanem költséghatékony dekorációs megoldásokat kínál.

Az ABBA, a húsgombócok és a PewDiePie mellett az egyik legnagyobb svéd exportcikk a lapraszerelt bútor.

A lapraszerelt bútorokat sokszor frusztráló módon rak össze valaki, aki valójában nem tudja, hogyan kell bútort készíteni, és akinek ehhez semmi más nem áll rendelkezésére, mint a rajzok, amelyek csak halványan hasonlítanak az adott tárgyra.

Abban azonban a legtöbben egyetértünk, hogy a bútorok összeszerelése az egyik legstresszesebb, de leghálásabb dolog is lehet, ha a lakberendezésről van szó.

Ezért indították el a Stressz Index kísérletet, amely feltárja, hogy mely IKEA elemek összeszerelése lehet a legbonyolultabb, legstresszesebb és leghálásabb.

2022 novemberében a hotukdeals 100 résztvevőt (18 és 60 év közöttieket) hívott meg, hogy két fős csoportokban állítsanak össze a bútorokat.

Összesen 30 darabot választottak ki a vélemények tanulmányozásában adott könnyű összeszerelhetőségi pontszámok alapján, valamint a különböző típusú bútorok fenntartása mellett.

Az alanyok egy kijelölt időkorlátot is kaptak, amely a tárgy összetettségén alapult és amelynek eléréséig kellett dolgozniuk. Íme az eredmény:

TermékStressz-index pontszám (100-ból)
PAX Gardrób100
BRIMNES ágy87
HEMNES ágy86
BESTÅ TV állvány80
BESTÅ Tároló78
EKET konyha77
HEMNES fiókos tároló71
NORDLI ágykeret70
NIKKEBY fiókos tároló67
TRULSTORP kávézó asztal65

Szólj hozzá!


Nézd meg, hogyan értékelték az ügyfeleink a szolgáltatást:

KIVÁLÓ
98 vélemény:
Ilona Őszi
Ilona Őszi
2024-05-01
Nevükhöz híven gyorsan és pontosan dolgoznak, azonkívül együttműködőek és készségesen segítőkészek is.
Alexandra Szily
Alexandra Szily
2024-04-18
Gyors és precíz munkavégzés, kiváló kommunikáció. Ajánlom!
Anita Polgar
Anita Polgar
2024-04-04
Ikea bútorokat szereltek nálam Pető Sándor és kollegája! Gyorsan, szakszerűen, precizen dolgoztak! Megbízható szolgáltatás és nagyon korrekt áron , gyorsan válaszolnak a megkeresésre! Szívből ajánlom bárkinek!
Tamás Csuzda
Tamás Csuzda
2024-04-04
Korrekt, pontos volt a szakember. Minőségi munkát kaptam tőle, teljesen elégedett vagyok a munkával, csak ajánlani tudom másnak is.
Vencel Dögei
Vencel Dögei
2024-03-30
Miután voltak nálam Smastad szekrénysort összeállítani és polcot falra rögzíteni csak egy dolgot bántam meg: azt, hogy korábban nem őket hívtam, ikeás összeállításra. Gyorsan, szépen dolgoztak, és úgy gondolom, hogy jó áron.
Oliver Spiriev
Oliver Spiriev
2024-03-27
Sándorék munkájával maximálisan elégett vagyok. Profi, precíz és lelkiismeretes munkát végeztek, korrekt áron és kifogástalan minőségben. Bizalommal fogom őket keresni a jövőben is, ajánlani ismerőseim körében, és most itt is :)
Imre Kaposi
Imre Kaposi
2024-03-27
Korrekt, gyors munkavégzés! Ajánlom!
Klau Vajda
Klau Vajda
2024-03-22
Emailen gyorsan, flottul, kedvesen és részletesen zajlott az egyeztetés, majd a megbeszélt időpontban szuper gyorsaságban történt az összeszerelés. :) Minden bútor (ágy, ágyneműtartó, asztal, forgószékek) tökéletesen, precízen került összeszerelve átadásra. Csak ajánlani tudom Sándort és csapatát!
Márta Fekete
Márta Fekete
2024-02-26
Köszönöm a gyors, szakszerű, precíz szerelést.
Nikolett Balogh
Nikolett Balogh
2024-02-21
A sok pozitív visszajelzés hatására vettem igénybe a cég szolgáltatását, és nem kellett csalódnom, minden rendben és gördülékenyen ment: udvariasság, gyors és precíz munkavégzés. Csak ajánlani tudom mindenkinek.