Valóban stresszes feladat a bútor összeszerelés? Esettanulmány Készűlt a bútor összeszerelés stresszindexéről!

//

Az IKEA bútorok összeállítása házilag időnként elég stresszes lehet, ezért a Hotukdeals.com kíváncsi volt, hogy melyik IKEA bútor miatt emelik fel az emberek a fejüket frusztráltan a legtöbbször, ha az IKEA bútor összeszerelés a téma.

Egy esettanulmány keretén belül 100 résztvevőt kértek fel, hogy két fős csoportokban szereljék össze a cég lapraszerelt bútorait, miközben olyan monitorokra voltak rákötve, amelyek nyomon követték a szívritmusukat és a szívritmus-ingadozásukat. A végeredmény kiszámításánál azt is figyelembe vették, hogy az egyes csoportok milyen gyorsan rakták össze a lapraszerelt bútor darabokat.

A kutatók megfigyelték, hogy a PAX gardróbszekrénynél dobbant meg a legtöbbet a pulzusszám

„Tanulmányunk szerint a PAX gardróbszekrény a tudományosan legstresszesebb összeszerelendő lapraszerelt bútor, amely a 100-as általános stresszpontszámmal a legnagyobb eredményt érte el”

„A barkácsolók átlagosan 20%-os, 13 pulzusszám-növekedést tapasztaltak a PAX gardróbszekrény összeszerelésekor, a szívritmus-ingadozás pedig negyedével (25%) esett vissza”.

Ráadásul a vizsgálatban részt vevőknek csak a fele tudta összeszerelni a PAX szekrényt a megadott időn belül, ami a bonyolultságára is utal.

A gardróbszekrényt a második és a harmadik helyen a HEMNES ágykeret (három fiókkal) és a BRIMNES tárolóágy követte.

Vix Leyston, fogyasztói szakértő szerint: „A lapraszerelt bútorok köztudottan próbára teszik a türelem minden elemét, de nincs nagyobb elégedettség, mint az utolsó darabot felrakni.”

A lapraszerelt bútorok, amelyet állítólag Gillis Lundgren hozott létre 1956-ban, nemcsak a terjedelmes bútorok mozgatásának problémáját oldja meg, hanem költséghatékony dekorációs megoldásokat kínál.

Az ABBA, a húsgombócok és a PewDiePie mellett az egyik legnagyobb svéd exportcikk a lapraszerelt bútor.

A lapraszerelt bútorokat sokszor frusztráló módon rak össze valaki, aki valójában nem tudja, hogyan kell bútort készíteni, és akinek ehhez semmi más nem áll rendelkezésére, mint a rajzok, amelyek csak halványan hasonlítanak az adott tárgyra.

Abban azonban a legtöbben egyetértünk, hogy a bútorok összeszerelése az egyik legstresszesebb, de leghálásabb dolog is lehet, ha a lakberendezésről van szó.

Ezért indították el a Stressz Index kísérletet, amely feltárja, hogy mely IKEA elemek összeszerelése lehet a legbonyolultabb, legstresszesebb és leghálásabb.

2022 novemberében a hotukdeals 100 résztvevőt (18 és 60 év közöttieket) hívott meg, hogy két fős csoportokban állítsanak össze a bútorokat.

Összesen 30 darabot választottak ki a vélemények tanulmányozásában adott könnyű összeszerelhetőségi pontszámok alapján, valamint a különböző típusú bútorok fenntartása mellett.

Az alanyok egy kijelölt időkorlátot is kaptak, amely a tárgy összetettségén alapult és amelynek eléréséig kellett dolgozniuk. Íme az eredmény:

TermékStressz-index pontszám (100-ból)
PAX Gardrób100
BRIMNES ágy87
HEMNES ágy86
BESTÅ TV állvány80
BESTÅ Tároló78
EKET konyha77
HEMNES fiókos tároló71
NORDLI ágykeret70
NIKKEBY fiókos tároló67
TRULSTORP kávézó asztal65

Szólj hozzá!


Nézd meg, hogyan értékelték az ügyfeleink a szolgáltatást:

KIVÁLÓ
71 vélemény:
Agi kedvenc
Agi kedvenc
2023-08-22
Nagyon udvarias profin dolgozó szakemberek. Nincs meglepetés, minden előzetesen egyeztetett munkára felkészültek. Helyszínen még kiderült pár apróbb munka, azt is megcsinálták külön megjegyzés nélkül. Hozzáértők, profik, gyorsak. Szívből tudom ajánlani mindenkinek.
Erzsébet Olasz
Erzsébet Olasz
2023-08-20
Gyors és korrekt árajánlat, 1 héten belüli időpont, pontos érkezés és megérkezéstől folyamatos munka végzés. Csak ajánlani tudom őket jó szívvel.
Kiss Ágnes
Kiss Ágnes
2023-08-20
Korrekt áron, gyorsan, precízen dolgoztak. Nálam IKEA bútorokat szereltek össze. Legközelebb is ezt acéget fogom felkérni hasonló munkára.
Fekésházi Krisztina
Fekésházi Krisztina
2023-08-01
Sándort hétvégén kerestem email ben, amire készségesen válaszolt. Profi gépekkel érkeztek, a bútorokat gyorsan összeszerelték, jó szívvel ajánlom őket másoknak is!
Clara Bal
Clara Bal
2023-07-31
Rovid idon belul adtak idopontot, pontosan erkeztek. Ketto szemely nagyon precizen 1 ora alatt osszeallitott egy 3 ajtos gardrobszekrenyt. Nagyon ajanlom oket mindekinek.
György Nagy
György Nagy
2023-06-19
Csak ajánlani tudom: szakmailag és emberileg is kiválóak.
Zoltan Gutmann
Zoltan Gutmann
2023-06-16
Gyors profi munka.Szakszerű precíz munkavègzès.Ajánlom.