Valóban stresszes feladat a bútor összeszerelés? Esettanulmány Készűlt a bútor összeszerelés stresszindexéről!

//

Az IKEA bútorok összeállítása házilag időnként elég stresszes lehet, ezért a Hotukdeals.com kíváncsi volt, hogy melyik IKEA bútor miatt emelik fel az emberek a fejüket frusztráltan a legtöbbször, ha az IKEA bútor összeszerelés a téma.

Egy esettanulmány keretén belül 100 résztvevőt kértek fel, hogy két fős csoportokban szereljék össze a cég lapraszerelt bútorait, miközben olyan monitorokra voltak rákötve, amelyek nyomon követték a szívritmusukat és a szívritmus-ingadozásukat. A végeredmény kiszámításánál azt is figyelembe vették, hogy az egyes csoportok milyen gyorsan rakták össze a lapraszerelt bútor darabokat.

A kutatók megfigyelték, hogy a PAX gardróbszekrénynél dobbant meg a legtöbbet a pulzusszám

„Tanulmányunk szerint a PAX gardróbszekrény a tudományosan legstresszesebb összeszerelendő lapraszerelt bútor, amely a 100-as általános stresszpontszámmal a legnagyobb eredményt érte el”

„A barkácsolók átlagosan 20%-os, 13 pulzusszám-növekedést tapasztaltak a PAX gardróbszekrény összeszerelésekor, a szívritmus-ingadozás pedig negyedével (25%) esett vissza”.

Ráadásul a vizsgálatban részt vevőknek csak a fele tudta összeszerelni a PAX szekrényt a megadott időn belül, ami a bonyolultságára is utal.

A gardróbszekrényt a második és a harmadik helyen a HEMNES ágykeret (három fiókkal) és a BRIMNES tárolóágy követte.

Vix Leyston, fogyasztói szakértő szerint: „A lapraszerelt bútorok köztudottan próbára teszik a türelem minden elemét, de nincs nagyobb elégedettség, mint az utolsó darabot felrakni.”

A lapraszerelt bútorok, amelyet állítólag Gillis Lundgren hozott létre 1956-ban, nemcsak a terjedelmes bútorok mozgatásának problémáját oldja meg, hanem költséghatékony dekorációs megoldásokat kínál.

Az ABBA, a húsgombócok és a PewDiePie mellett az egyik legnagyobb svéd exportcikk a lapraszerelt bútor.

A lapraszerelt bútorokat sokszor frusztráló módon rak össze valaki, aki valójában nem tudja, hogyan kell bútort készíteni, és akinek ehhez semmi más nem áll rendelkezésére, mint a rajzok, amelyek csak halványan hasonlítanak az adott tárgyra.

Abban azonban a legtöbben egyetértünk, hogy a bútorok összeszerelése az egyik legstresszesebb, de leghálásabb dolog is lehet, ha a lakberendezésről van szó.

Ezért indították el a Stressz Index kísérletet, amely feltárja, hogy mely IKEA elemek összeszerelése lehet a legbonyolultabb, legstresszesebb és leghálásabb.

2022 novemberében a hotukdeals 100 résztvevőt (18 és 60 év közöttieket) hívott meg, hogy két fős csoportokban állítsanak össze a bútorokat.

Összesen 30 darabot választottak ki a vélemények tanulmányozásában adott könnyű összeszerelhetőségi pontszámok alapján, valamint a különböző típusú bútorok fenntartása mellett.

Az alanyok egy kijelölt időkorlátot is kaptak, amely a tárgy összetettségén alapult és amelynek eléréséig kellett dolgozniuk. Íme az eredmény:

TermékStressz-index pontszám (100-ból)
PAX Gardrób100
BRIMNES ágy87
HEMNES ágy86
BESTÅ TV állvány80
BESTÅ Tároló78
EKET konyha77
HEMNES fiókos tároló71
NORDLI ágykeret70
NIKKEBY fiókos tároló67
TRULSTORP kávézó asztal65

Szólj hozzá!


Nézd meg, hogyan értékelték az ügyfeleink a szolgáltatást:

KIVÁLÓ
87 vélemény:
Katalin Zana
Katalin Zana
2024-02-15
Gyorsan jött, precíz és szép munkát végzett Sándor, köszönjük!
Annamária Hovanyecz
Annamária Hovanyecz
2024-02-04
Gyors, megbízható, precíz munkavégzés. Ajánlom mindenkinek!
Attila Varga
Attila Varga
2024-02-03
Pontos, remek szakemberek, csak ajnlani tudom.
Gábor Tóth
Gábor Tóth
2024-02-03
Gyors, pontos, precíz, megbízható :)
Zoltánnè Folinek
Zoltánnè Folinek
2024-01-12
Megbízható , minőségi munkát végző, cég, elfogadható árakkal. Jó szívvel ajánlom mindenkinek .
Norbert Engel
Norbert Engel
2024-01-10
Telefonon egyeztettünk időpontot, percre pontosan érkeztek a megbeszélt napon. Gyors kipakolás után nekikezdtek a munkának. Precíz, gyors, alapos munkát végeztek, idő közben felmerülő problémákat vagy változtatásokat rugalmasan kezelték, így egy nap alatt össze is rakták a konyhát ! Köszönöm szépen a munkát nekik, másnak is szívből ajánlom Őket !
Maria Balazsi
Maria Balazsi
2024-01-09
Köszönöm a tökéletes munkát és hogy még a karácsonyelõtti csúcsforgalomban is bepréselték az én spontán rendelésemet.
Erika Nagyváradiné Tordai
Erika Nagyváradiné Tordai
2024-01-09
Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával! Megbízható, precíz, gondos munka.
Szilvia Horváth
Szilvia Horváth
2023-12-31
Pontos, precíz munkát végzett Sándor, 7 órát dolgozott nálam megállás nélkül. Az előre megbeszélt szekrénysoron kívül még egy komódot is összeszerelt. Kedves, megbízható, barátságos, munkájára igényes ember, jó szívvel ajánlom mindenkinek!