Miért olyan sikeres az IKEA világszerte?

//

Mondhatnánk, hogy hideg szívre vall, ha valaki nem szereti az IKEA-t. A svéd bútor-óriás nemzetközi szinteken is hatalmas sikereket könyvelhet el magának, csaknem minden otthonban fellelhető a skandináv lakberendezés egyik praktikus vagy hangulatos eleme.

De minek köszönhető az átütő siker? Mi az oka annak, hogy az emberek élményként tekintenek egy lapraszerelt bútor megvásárlására?

Az alábbiakban egy kicsit jobban megismerheted a cég üzleti filozófiáját és működési stílusát, illetve azt, hogy miért rajonganak a bútoróriás termékeiért szerte a világon.

Az IKEA és a globális gondolkodásmód

Kijelenthetjük, hogy valamennyire mindenki kedveli az IKEA-t. Ilyenkor felmerül bennünk, hogy kell lennie valami plusznak, ami ekkora sikert képes generálni.

A cég alapvető üzleti modellje, hogy minőségi, funkcionális és esztétikus bútorokat gyárt alacsony költségvetéssel. Alacsony ár – magas minőség. Ütős stratégia, de ez valóban elég az embereknek, hogy ekkora elköteleződést mutassanak az IKEA irányába?

1. Értékteremtés

A siker egyik kulcsa, hogy az IKEA értékteremtő attitűdje kéz a kézben jár a bútoreladással. A vállalat törődik az emberekkel; a dolgozókkal és a vásárlókkal egyaránt. A cég innovatív kezdeményezéseket hoz létre, aktívan részt vesz a fenntarthatóságért vívott küzdelemben. A vállalat a toleráns, változásokra nyitott, pénzügyileg, társadalmilag és technológiailag is tudatos generációt igyekszik megszólítani szerte a világon.

2. Kapcsolat a termékkel

Az IKEA bútorok egyszerű tervezésűek, és bárki összeállíthatja őket. Azonban már te is megtapasztalhattad, hogy egy IKEA bútor összeszerelés gyakran keményen megdolgoztatja az embert. Eszedbe jutott valaha, hogy ez talán nem véletlen? A tanulmányok szerint jobban kötődünk azokhoz a tárgyakhoz, melyekbe kreatív energiát fektettünk.

3. Hatékony marketing

Idézd fel, milyen érzés ott sétálni a gondosan felépített, részletgazdag bemutatótermek falai között. Izgalmas, ugye? Az IKEA-ban a vásárlók természetes környezetben láthatják a bútorokat, de közben új dolgokat is felfedeznek. A jól ismert érzés és a váratlan inspiráció eme keveréke pozitív dolgokat indít el az emberi agyban.

4. Következetesség és alkalmazkodó készség

Az IKEA határozottan kiáll az emberi értékekért, de közben igazodik az adott kulturális környezethez. Ezért is képes minden ország beépíteni a saját kultúrájába mindazt, amit a cég a bútorgyártáson túl képvisel. Míg például a nyugati világ kedveli a barkácsolást, Indiában ez kevésbé jellemző, így a cégóriás bevezette a helyszíni összeszerelést. Emellett az IKEA terméktervei is országsemlegesek. A minimalista, leegyszerűsített dizájn tényleg mindenhol működik.

5. Megújult stratégia és fordított kivitelezés

Az IKEA tervezési és gyártási megközelítése teljesen ellentétben áll a megszokott üzleti normákkal. A svéd gyártó nem a tervezés – legyártás – árazás menetét alkalmazza. A vállalat először megállapítja az árat, majd ehhez mérten építi fel a terméket. Azért, hogy mindez működjön, rengeteg energiát fektet innovatív kutatásokba és fejlesztésekbe.

6. A zseniális húsgombóc

Tudtad, hogy az IKEA több mint 1 millió húsgombócot ad el világszerte? Az ötlet, hogy egy kávézót és éttermet hozzanak létre az üzleten belül, akkor támadt az alapítóban, amikor kezdetben rájött, hogy a távolról érkező vásárlók éhesek lesznek a bútorok felfedezésével eltöltött idő alatt. Azt akarta, hogy érezzék, törődnek velük. Ráadásul éhesen mindenki türelmetlen, ez pedig végeredményben az üzletnek sem kedvez.

Szólj hozzá!


Nézd meg, hogyan értékelték az ügyfeleink a szolgáltatást:

KIVÁLÓ
90 vélemény:
Nikolett Balogh
Nikolett Balogh
2024-02-21
A sok pozitív visszajelzés hatására vettem igénybe a cég szolgáltatását, és nem kellett csalódnom, minden rendben és gördülékenyen ment: udvariasság, gyors és precíz munkavégzés. Csak ajánlani tudom mindenkinek.
Zoltánnè Folinek
Zoltánnè Folinek
2024-01-12
Megbízható , minőségi munkát végző, cég, elfogadható árakkal. Jó szívvel ajánlom mindenkinek .
Norbert Engel
Norbert Engel
2024-01-10
Telefonon egyeztettünk időpontot, percre pontosan érkeztek a megbeszélt napon. Gyors kipakolás után nekikezdtek a munkának. Precíz, gyors, alapos munkát végeztek, idő közben felmerülő problémákat vagy változtatásokat rugalmasan kezelték, így egy nap alatt össze is rakták a konyhát ! Köszönöm szépen a munkát nekik, másnak is szívből ajánlom Őket !
Erika Nagyváradiné Tordai
Erika Nagyváradiné Tordai
2024-01-09
Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával! Megbízható, precíz, gondos munka.
Szilvia Horváth
Szilvia Horváth
2023-12-31
Pontos, precíz munkát végzett Sándor, 7 órát dolgozott nálam megállás nélkül. Az előre megbeszélt szekrénysoron kívül még egy komódot is összeszerelt. Kedves, megbízható, barátságos, munkájára igényes ember, jó szívvel ajánlom mindenkinek!
Gábor Sulok
Gábor Sulok
2023-12-31
Nagyszerű élmény ilyen korrekt céggel dolgozni. Ritka, mint a fehér holló.
László Kövess
László Kövess
2023-12-04
A közelmúltban többször is dolgozott családunknál Pető Sándor és kollégája, akikről csak jót tudok mondani. Pontosan érkeztek, udvariasak voltak, nejlont húztak a cipőjükre, úgy jöttek be a lakásba, a munkájuk pedig gyors, szakszerű és megfizethető volt. Másoknak is ajánlani tudom.
Annamária Horváth
Annamária Horváth
2023-10-18
IKEA, Mömax és XXXLutz bútorokat szereltek össze nálam. Gyorsan, szépen dolgoztak, rugalmasak voltak a helyszínen. A kapcsolatfelvétel is könnyü volt. Nagyon ajánlom Öket!
Katalin Nemes
Katalin Nemes
2023-10-16
A cég szolgáltatásait ajánlásra vettem igénybe, és pontosan azt kaptam, amit a vélemény alapján vártam: gyors, pontos és precíz munkát, korrekt árat. A kapcsolatfelvételtől a szerelés végéig folyamatos, udvarias kapcsolattartás, az ígért határidők pontos betartása, szakmai segítségnyújtás. Csak ajánlani tudom mindenkinek. Köszönöm a munkájukat, amennyiben hasonló szolgáltatásra lesz szükségem, a jövőben is őket veszem igénybe.
Agi kedvenc
Agi kedvenc
2023-08-22
Nagyon udvarias profin dolgozó szakemberek. Nincs meglepetés, minden előzetesen egyeztetett munkára felkészültek. Helyszínen még kiderült pár apróbb munka, azt is megcsinálták külön megjegyzés nélkül. Hozzáértők, profik, gyorsak. Szívből tudom ajánlani mindenkinek.